Неймовірно корисний, ароматний, насичений овочевий бульйон можна отримати, якщо знати певні секрети його приготування. Овочевий бульйон використовується для приготування багатьох страв, у тому числі смачних соусів.

Секрети приготування смачного овочевого бульйону, про що потрібно пам’ятати

Овочевий бульйон не можна готувати на сильному вогні, бо він вийде мутний відвар з плаваючими у ньому волокнами. Важливо пам’ятати, що при кипінні овочі віддають більш частину корисних речовин відвару, тому важливо чітко притримуватися часу приготування.

Досвідчені кулінарі рекомендують відводити 20 хвилин на приготування овочевого бульйону. Виключення – буряк, який потрібно варити довше. А ось капусту не можна більше готувати, тому що вона стане несмачною і занадто м’якою, «склизкою».

Щоб мати смачний і прозорий овочевий бульйон, овочі для нього потрібно закладати у холодну воду і вже потім доводити до кипіння.

Після приготування, овочевий бульйон потрібно обов’язково проціджувати, щоб в ньому не залишилися рослинні волокна, шматочки овочевого крохмалю, які псують вигляд цієї страви.

Секрети приготування смачного овочевого бульйону, приправи

Під час приготування овочевого бульйону, можна брати ті приправи, які подобаються саме Вам. Перець можна брати будь-який або кілька видів перцю одночасно. Наприклад, чорний перець горошком, духмяний перець, стручок гострого червоного – чилі, халапеньо, білий перець. Чудово з овочевим бульйоном поєднується кавказькі і азіатські приправи.

Для насиченого смаку, можна додавати порізаний на шматочки свіжий імбир, селеру (як корінь, так і стебло), фенхель, свіжу м’яту.

Овочевий бульйон буде дуже смачним і корисним, коли додавати до нього свіжу зелень. Під кінець приготування можна додати на вибір або все разом у суміші: базилік, петрушку, кроп, розмарин тощо. Зелень дрібнять і кладуть у тарілку перед подачею.

Секрети приготування смачного овочевого бульйону, правильні пропорції

Щоб мати смачний овочевий бульйон важливо пам’ятати невеличкі секрети його приготування.

Якщо Вам потрібно мати насичений овочевий відвар, то наливаємо води у каструлю так, щоб вона покривала овочі вище на 5-10 см. Якщо ж міцність бульйону не важлива, то води додається і довільній кількості.

Варто використовувати поетапну закладку овочів в залежності від строків їх варки. Наприклад, спочатку відварювати буряк, потім можна додати картоплю, моркву, капусту. Тобто, спочатку закладаємо овочі, які готуються довше, а вже потім додаємо інші.

Готовий овочевий бульйон можна розділити на порції і заморозити у контейнерах або у скляних банках. Коли знадобиться приготувати соус або іншу страву, розморожуємо необхідну кількість і готуємо, що нам потрібно.