Скибочка свіжого чорного або житнього хлібу з тоненьким шматочком соленого сала – одна з улюблених закусок українців. Рецепти засолки сала по різним рецептам допоможуть у домашніх умовах приготувати різноманітні на смак і ароматні страви.
Рецепт сала «П’ятихвилинка»
Інгредієнти:
- свиняча грудинка – 1 кг;
- вода – 1 л;
- часник – 1 головка;
- лаврове листя – 5 шт;
- сіль – 4 ст. ложки;
- перець духмяний і горошок за смаком;
- червоний молотий перець за смаком.
Рецепт приготування:
- Для приготування сала «П’ятихвилинка» на кожен 1 кг сала треба брати 1 л води.
- На вогонь ставимо 1 л води і додаємо спеції і сіль.
- Чисте сало нарізаємо невеликі шматки.
- Коли сіль у воді розчиниться повністю, потрібно у цей розсіл викладати сало.
- Каструлю накриваємо кришкою і доводимо до кипіння.
- Як тільки розсіл з салом закипить, потрібно зняти піну, зменшити вогонь і варити рівно 5 хвилин.
- Після проварки сала потрібно одразу у каструлю видавити часник.
- Накриваємо кришкою і виносимо каструлю і ставимо у прохолодне місце на 12 годин.
- Сало «П’ятихвилинка» можна зберігати у морозильній камері. Готове сало можна присипати паприко, чорним молотим перцем на Ваш вибір.
Рецепти засолки сала у харчовій плівці
Інгредієнти:
- свиняче сало на шкірі – 300 гр;
- часник – 4 зубчика;
- сіль – 0, 5 склянки;
- суміш перців – 1 ч. ложка;
- кмин – 1 ч. ложка;
- лавровий лист – 4 шт.
Рецепт приготування сала у харчовій плівці:
- Сало потрібно ретельно очистити. Дуже уважно і охайно треба очистити свинячу шкіру, зшкрябуючи ножем.
- У невеликій ємності готуємо суміш для засолювання. Пропускаємо часник через прес, додаємо сіль, спеції і добре перемішуємо.
- Цією сумішшю натираємо сало. Дуже важливо, щоб сіль повністю покрила усю поверхню сала. Можна зробити надрізи у шматку і написати сіль у них
- Лавровий листок по 2 штуки треба покласти знизу і зверху шматка сала, потім щільно завертаємо у харчову плівку, пакет або фольгу. Зверху, вже упаковане сало, добре жмакаємо руками.
- Залишаємо сало солитися на 6-8 годин при кімнатній температурі, після чого кладемо його у холодильник.
Через 2 дні смачний шпик буде готовий до вживання.
Рецепти засолки сала у цибулинні
Інгредієнти:
- сало з прошарком – 1 кг;
- вода – 1 л;
- цибулиння – 2 жмені;
- лавровий лист – 3 шт.;
- сіль – 200 гр;
- цукор – 2 ст. ложки;
- духмяний перець – 4 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- паприка і суміш перців за смаком.
Рецепт приготування сала у цибулинні:
- У каструлю наливаємо воду, додаємо цибулиння, лаврові листки, сіль і цукор.
- Доводимо суміш до кипіння, кладемо в неї сало і слідкуємо, щоб воно повністю було покрито водою.
- Після закипання варимо сало 20 хвилин на маленькому вогні.
- Знімаємо з вогню, охолоджуємо і ставимо у холодне місце на 12 годин.
- Після цього, виймаємо сало з каструлі, обсушуємо, натираємо сумішшю подрібненого часнику, паприки і перцю.
- Зберігаємо сало у морозильній камері.
Перед вживанням, сало варто потримати 5 хвилин при кімнатній температурі.