ГоловнаСмачногоРецепт куті з рису і з пшона у духовці на Святвечір

Рецепт куті з рису і з пшона у духовці на Святвечір

Кутя – головна страва на святковому столі на Святвечір 6 січня. Цю страву готують та вживають напередодні важливого християнського свята Різдва Христового. Рецепт куті з рису сподобається тим, хто любить цю крупу. Зазвичай кутю готують з зерна пшениці, рідше з рису. Прийнято додавати перетертий мак, горіхи та заправляти кутю рідким медом та узваром. У страву можна додати сухофрукти, ягоди. Іноді додають мармелад та льодяники, а також спеції за смаком. Рецепт приготування куті в духовці з пшона, нагадає бабусину кутю – “як із печі”.

Рецепт куті з рису, яку готуємо на Святвечір

Даний рецепт куті з рису нагадує рецепт приготування з пшона. Але існують деякі розбіжності у кількості складовим. Саме завдяки цьому кутя буде мати свій особливий смак. Рецепт куті з рису сподобається тим, хто любить цю крупу.

Інгредієнти

  • рис 1 склянка
  • мак 1/2 склянки
  • чищені волоські горіхи 1 склянка
  • родзинки 1/2 склянки
  • мед

Кутя з рису легко готується за покроковим рецептом

  1. Рис відварити до готовності та остудити.
  2. Мак промити, залити окропом і дати прохолонути. Потім потрібно воду злити, мак ретельно перетерти в ступці поки не з’явиться «молочко». Можна пропустити мак через м’ясорубку чи перебити у блендері. Але в ступці вийде найкраща консистенція.
  3. Родзинки промити та залити на декілька годин гарячою водою. Воду злити, родзинки просушити.
  4. Горіхи почистити, трошки обжарити на сухій пательні і покришити (не дуже дрібно, можна порізати).
  5. Готовий рис викласти в миску, туди додати розтертий мак, родзинки та горіхи. Все добре вимішати. В кінці можна додати мед.

Кутя з рису добре смакватиме, якщо запивати узваром. Також, вам може сподобатися смачний напій з мандаринів.

Рецепт куті з пшениці, яку готуємо в духовці

Цей рецепт куті цікавий тим господиням, які хочуть отримати кутю з ефектом “як з печі”. Якщо так приготувати в духовці, зерна пшениці будуть мліти і стануть більш м’якими і “повітряними”.

Інгредієнти

  • пшениця 2 склянки
  • мак 1 склянка
  • цукор 1/2 склянки
  • мед 2 ст.ложки
  • сіль
  • родзинки
  • волоські горіхи

Як готувати кутю в духовці: покроковий рецепт

  1. Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип’ятити.
  2. Відкинути пшеницю на дуршлаг, промити холодною водою.
  3. Після цього викласти у чавунок, залити водою (на два пальці над рівнем пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
  4. Чавунок потрібно щільно накрити кришкою і поставити у духовку, попередньо розігріту до +160°С. Через 30 хвилин потрібно виключити вогонь та залишити чавунок у духовці ще на півтори-дві години, поки вся вода не вбереться.
  5. Потрібно промити мак та залити його окропом на 2-3 години. Потім потовкти в ступці чи подрібнити в блендері, поки на з’явиться «молочко». Важливо дуже добре розтерти мак, щоб він став м’яким. Далі необхідно додати цукор і перетерти ще раз.
  6. Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати запарені родзинки та подрібнені горіхи.

Смачного!

Традиційний рецепт куті з пшона.

Які 12 страв повинні бути на столі у Святвечір.

На Святвечір можна вивчити і заспівати колядки.

 

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст