Кутя – головна страва на святковому столі на Святвечір 6 січня. Цю страву готують та вживають напередодні важливого християнського свята Різдва Христового. Рецепт куті з рису сподобається тим, хто любить цю крупу. Зазвичай кутю готують з зерна пшениці, рідше з рису. Прийнято додавати перетертий мак, горіхи та заправляти кутю рідким медом та узваром. У страву можна додати сухофрукти, ягоди. Іноді додають мармелад та льодяники, а також спеції за смаком. Рецепт приготування куті в духовці з пшона, нагадає бабусину кутю – “як із печі”.
Рецепт куті з рису, яку готуємо на Святвечір
Даний рецепт куті з рису нагадує рецепт приготування з пшона. Але існують деякі розбіжності у кількості складовим. Саме завдяки цьому кутя буде мати свій особливий смак. Рецепт куті з рису сподобається тим, хто любить цю крупу.
Інгредієнти
- рис 1 склянка
- мак 1/2 склянки
- чищені волоські горіхи 1 склянка
- родзинки 1/2 склянки
- мед
Кутя з рису легко готується за покроковим рецептом
- Рис відварити до готовності та остудити.
- Мак промити, залити окропом і дати прохолонути. Потім потрібно воду злити, мак ретельно перетерти в ступці поки не з’явиться «молочко». Можна пропустити мак через м’ясорубку чи перебити у блендері. Але в ступці вийде найкраща консистенція.
- Родзинки промити та залити на декілька годин гарячою водою. Воду злити, родзинки просушити.
- Горіхи почистити, трошки обжарити на сухій пательні і покришити (не дуже дрібно, можна порізати).
- Готовий рис викласти в миску, туди додати розтертий мак, родзинки та горіхи. Все добре вимішати. В кінці можна додати мед.
Кутя з рису добре смакватиме, якщо запивати узваром. Також, вам може сподобатися смачний напій з мандаринів.
Рецепт куті з пшениці, яку готуємо в духовці
Цей рецепт куті цікавий тим господиням, які хочуть отримати кутю з ефектом “як з печі”. Якщо так приготувати в духовці, зерна пшениці будуть мліти і стануть більш м’якими і “повітряними”.
Інгредієнти
- пшениця 2 склянки
- мак 1 склянка
- цукор 1/2 склянки
- мед 2 ст.ложки
- сіль
- родзинки
- волоські горіхи
Як готувати кутю в духовці: покроковий рецепт
- Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип’ятити.
- Відкинути пшеницю на дуршлаг, промити холодною водою.
- Після цього викласти у чавунок, залити водою (на два пальці над рівнем пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
- Чавунок потрібно щільно накрити кришкою і поставити у духовку, попередньо розігріту до +160°С. Через 30 хвилин потрібно виключити вогонь та залишити чавунок у духовці ще на півтори-дві години, поки вся вода не вбереться.
- Потрібно промити мак та залити його окропом на 2-3 години. Потім потовкти в ступці чи подрібнити в блендері, поки на з’явиться «молочко». Важливо дуже добре розтерти мак, щоб він став м’яким. Далі необхідно додати цукор і перетерти ще раз.
- Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати запарені родзинки та подрібнені горіхи.
Смачного!
Традиційний рецепт куті з пшона.
Які 12 страв повинні бути на столі у Святвечір.
На Святвечір можна вивчити і заспівати колядки.