На Великдень господині готують святковий стіл: фарбують крашанки і печуть паски. І рецепт в кожної свій. Паска з беконом і сиром або як її ще називають «Неаполітанська паска» сподобається своїм оригінальним смаком. А покроковий рецепт підкаже, як приготувати несолодку паску з беконом і сиром. Можна зберегти цей рецепт і вже за кілька днів спробувати новий варіант паски.
Інгредієнти для приготування паски з беконом і сиром
«Неаполітанська паска» готується в два етапи: перший – треба приготувати опару, ми детально пояснимо, як це робити, і замішування тіста з підготовленим беконом і сиром. Тому, підчас приготування цієї паски не повинно виникнути складнощів.
Інгредієнти для опари
- борошно (вищий сорт) – 70 г;
- сухі дріжджі швидкорозчинні – 1 столова ложка;
- молоко (жирність 2,5%, але можна взяти й іншу жирність) – 240 г
Продукти для приготування тіста на паску з беконом і сиром
- борошно (вищий сорт) – 500 г;
- сіль – 1 чайна ложка;
- цукор – 1 столова ложка;
- яйця – 2 шт.;
- масло вершкове – 180 г;
- твердий сир – 180 г;
- бекон (можна взяти копчений) – 180 г;
- олія – 1 столова ложка.
Також, додатково слід приготувати олію, щоб змащувати миски, вершкове масло, щоб змастити форму для випічки.
Нагадуємо, що продукти для випічки повинні бути кімнатної температури, ні в якому разі їх не можна брати з холодильника і одразу готувати. Тому, варто за кілька годин до початку приготування паскина Великдень поставити на столі яйця, молоко і вершкове масло, щоб вони погрілися.
Паска з беконом і сиром або «Неаполітанська паска»: покроковий рецепт приготування паски на Великдень
Як ми зазначали, приготування складається з двох етапів.
Приготування опари
- У миску наливаємо 240 мл молока (трошки тепліше кімнатної температури), потім туди додаємо столову ложку цукру і додаємо дріжджі. Все ретельно перемішуємо, щоб дріжджі та цукор розчинилися.
- Після цього просіюємо туди 70 г пшеничного борошна вищого гатунку. Ретельно все перемішуємо ложкою або виделкою, щоб борошно рівномірно розійшлося по рідкій суміші.
- Треба затягнути миску з опарою харчовою плівкою або можна накрити поліетиленовим пакетом і ставимо опару в тепле місце (оптимально температура 28-30 градусів) приблизно на 1 годину.
- Досвідчені кухарі зазначають, що час бродіння опари може трохи відрізнятися, тому о це залежить від активності дріжджів та температури у приміщенні.
Готуємо тісто для паски з беконом і сиром
- Поки опара підходить, будемо готувати тісто для «Неаполітанської паски».
- Беремо бекон (грудинку) і нарізаємо невеликими кубиками приблизно по 5 мм і обсмажуємо на пательні до рум’яного кольору. Після чого слід відкинути на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
- Твердий сир натираємо на великій тертці.
- Важлива порада як перевірити готовність опари
- Опара, яка вже підійшла і готова для використання, вона дуже добре збільшується в об’ємі. Якщо виделкою або ложкою трошки припідняти опару, то можна помітити, що вона наскрізь пронизана пухирцями повітря. Досвідчені господині рекомендують вводити опару в тісто тоді, коли вона вже виросла в об’ємі і, ВАЖЛИВО, вже почала трохи просідати (особливо в центрі).
- У велику миску викладаємо борошно, сіль і цукор і ретельно перемішуємо. Потім розбиваємо туди 2 яйця і додаємо опару.
- Все ретельно вимішуємо, щоб волога «розійшлась» по всій масі і поки тісто не збереться в грубу кулю. Після чого вимішуємо тісто ще 1 хвилину, прикриємо його плівкою і залишаємо його на 10 хвилин.
- М’яке вершкове масло ділимо на 4 частини і потім треба поступово вводити його в тісто. Цей процес займає досить багато часу, але треба дуже ретельно вимішати – спочатку поки тісто стане трохи липким, а потім слід вимішувати, поки воно не стане гладеньким.
- Коли все масло буде в тісті, надаємо його кулеподібної форми, затягуємо плівкою або прикриваємо рушником і даємо час на відпочинок у теплі – до 15 хвилин.
- Потім треба додати в тісто шматочки обсмаженого бекона та натертий сир, акуратно вмішати міксером або руками.
- Миску змащуємо олією і викладаємо туди тісто, щоб воно відстоялось приблизно на півтори години. За цей час воно повинно збільшитися в об’ємі в півтора рази.
- Форми для випікання паски змащуємо, а тісто ділимо на кілька частин – в залежності від кількості і об’єму форми для випікання.
- Тісто формуємо у вигляді шару і перекладаємо у форму, зверху накриваємо харчовою плівкою, яку з внутрішньої сторони треба змастити олією, щоб вона на прилипла до тіста. Важливо: готові до випічки заготовки не повинні виходити за верх форми – в ідеалі має залишитися вільне місце на 1,5-2 сантиметри, щоб тісту було місце, куди пілддніматися.
- Підготовлені форми з тістом залишаємо вистоюватися протягом півтори години.
- Випікати паску з беконом і сиром або «Неаполітанська паска» слід від 45 хвилин до години в залежності від об’єму форми при температурі в духовці + до 180°С. звертаємо увагу, що час випікання ще залежить від того, як працює ваша духовка. Тому перевіряйте готовність простим способом: робимо прокол тоненькою дерев’яною шпицею, якщо на ній не залишається слідів тіста, тоді наша паска вже готова.
Готові паски треба перекласти на бік на решітку, застелену двома шарами паперового рушника, щоб вони не просіли під власною вагою. Їх треба повністю остудити і потім вийняти з форми.