Літній період – час для всіляких заготовок. М’ятний сироп готуємо вдома, щоб потім можна було його застосовувати у різних смачних стравах.
М’ятний сироп готуємо вдома: інгредієнти
Цей сироп можна готувати як з свіжої м’яти, так і з висушеної. Для приготування знадобляться наступні продукти:
- м’ята свіжа – 200 гр; якщо готуємо з сухої мяти – 50 гр;
- цукор – 1 кг;
- вода питна – півлітра – 1 л
Кількість води буде регулювати на скільки густий і насичений сироп Ви хочете отримати.
Важливо: якщо Ви плануєте зберігати м’ятний сироп більше 3 місяців, то рекомендується цукру взяти в півтора рази більше.
М’ятний сироп готуємо вдома: приготування
Сироп із свіжої м’яти краще готувати невеликій кількості, щоб протягом місяця використати. Паралельно насушіть листя м’яти і потім готуйте сироп вдома по мірі необхідності і бажання.
- Беремо промиту м’яту, просушуємо і ріжемо стебла і листя ножем чи ножицями. Потім складаємо у каструлю зелену масу. Дрібнити м’яту потрібно так, щоб дати вихід ефірним маслам, Ви одразу відчуєте це. Потім поламайте та потріть рослину.
- Залийте м’яту водою, доведіть до кипіння і поваріть буквально пару хвилин. Після чого зніміть з вогню і дайте настоятися 12 годин.
- Варим сироп. Настій м’яти треба відфільтрувати, спочатку через дуршлаг. Потім слід віджати зелень, але не викидайте її. Адже заваривши м’яту вдруге, можна зробити ванночки для рук і ніг, полоскати волосся, чи додати при прийомі ванної.
- Другий раз проганяємо настій через дрібне сито, щоб не було осаду. За бажанням в цей момент можете додати трохи соку лимона.
- В отриманий відвар м’яти без осаду висипаємо 1 кг нашого цукру, розмішуємо і ставимо на вогонь.
- Доводимо сироп до кипіння і варимо 5-10 хвилин. Якщо з’явиться пінка, то зніміть її. Деякі варять сироп до загустіння, але можна не дотримуюся цього правила – так більше збережеться вітамінів та інших корисних речовин.
- Залишилося тільки злегка остудити м’ятний сироп і розлити по банках. Якщо Ви простерилізуєте посуд і закатаєте м’ятний сироп в банки, то зберігатися заготовка буде до року.
М’ятний сироп, приготовлений вдома, можна додавати в чай, коктейлі та інші напої, він є приємним доповненням до багатьох десертів, морозива і випічки. Їм добре просочувати кекси і бісквіти, додавати в тісто для аромату. Чудово будуть смакувати млинці, оладки і сирники з м’ятним сиропом.