Чудові вітамінні ягоди калини потрібно правильно зберігати і готувати, щоб в них максимально залишилися всі корисні речовини. Як це краще робити, поділилися досвідчені господині.

Калина: коли знімати ягоди і як краще зберігати

Ягоди калини дозрівають наприкінці серпня чи у вересні. Проте збирати калину рекомендують збирати після перших заморозків. Самі ягоди калини трохи гірчать, а після того, як їх прихватить морозцем, смак їх стає більш солодким.

Збирати калину потрібно у суху погоду. Кісті з ягодами обережно зрізають ножицями і обережно складають в тару.

Існує кілька способів, як зберігати ягоди калини: свіжа, заморожена, висушена

Свіжу калину досить довго можна зберігати в свіжому вигляді. Для цього кисті обережно треба розвісити на мотузку у прохолодному приміщенні – у погребі, у підвалі або у повітці.

Зберігання калини у холодильнику

У свіжому вигляді калина може зберігатися у холодильнику. Кісті калини треба скласти у чисту та суху каструлю чи лоток, накрити кришкою і поставити у холодильник на полиці для овочів. Таким чином ягоди можна зберігати до півроку.

Зберігання калини у замороженому вигляді

Для цього виду зберігання, ягоди калини треба зняти з гілочок кисті, розфасувати по пакета з замком або по лоточкам для заморожування. Такий вид зберігання досить зручний, адже у будь-який момент Ви можете взяти необхідну кількість ягоди і приготувати з неї все, що забажаєте, наприклад, чай, морс.

Зберігання сушеної калини

Щоб висушити калину, треба обережно промити ягоди, підсушити на рушнику. На деко застеляємо пергаментним папером та викладаємо кисті калини. Температуру духовки виставляємо на +50°С…60°С і ставимо сушити калину. Дверцята повинні бути трошки відчинені. Коли калина підсохне, ягоди потрібно обірвати з гілочок і скласти у сухий скляний посуд або у полотняні мішечки. Зберігати калину у мішечках треба у приміщенні, що провітрюється.

З калини можна приготувати багато смачних і корисних страв.

Калина: рецепт соку з калини

Калина: як зберігати і що приготувати, цікаві рецепти

Інгредієнти:

  • ягоди калини – 2 кг;
  • цукор – 200гр;
  • вода – 500 мл.

Приготування:

  1. Калину (якщо є можливість, краще взяти з заморозки), миють.
  2. Чисті ягоди кладуть в каструлю, заливають водою і, довівши на невеликому вогні до кипіння, проварюють 5 хвилин.
  3. Ягоди віджимають через марлю, складену в декілька шарів, відвар проціджують.
  4. До отриманого соку додають цукор, варять на повільному вогні до тих пір, поки він не розчиниться повністю.
  5. Гарячим розливають по стерилізованим банкам і закатують.
  6. Банки остудити і потім зберігати в прохолодному приміщенні.
  7. За бажанням, по цьому рецепту цукор можна замінити на 4 столові ложки меду.

Калиновий сік можна пити у чистому вигляді, а також готувати з ним різні страви. З калинового соку виходить смачна пастила.

Пастила з калини, покроковий рецепт

Калина: як зберігати і що приготувати, цікаві рецепти

Інгредієнти:

  • ягоди калини – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • вода – 250 мл

Приготування пастили з калини

  1. Вимиті ягоди калини бланшують 5 хвилин у киплячій воді.
  2. Потім заливають холодною водою і варять на невеликому вогні до тих пір, поки вони не стануть м’якими.
  3. Плоди калини (разом з відваром) протирають через сито.
  4. До отриманого пюре, додають цукор, ставлять на маленький вогонь і уварюють до консистенції густої сметани.
  5. Готову масу тоненьким шаром (буквально в кілька міліметрів) наливають на деко, застелене пергаментним папером і сушать в духовці при температурі +40 … +60 ° С.
  6. Пастила готова, якщо вона легко відстає від пергаментного паперу. Її можна згорнути рулоном або нарізати шматками довільної форми, пересипати цукром. Для зберігання, пастилу з калини складають у картонну коробку і прибирають на зберігання в сухе, прохолодне приміщення, яке провітрюється.