Головна страва, яку традиційно готуємо на Святвечір – кутя. З давніх часів наші предки готували її з пшениці. Насправді, кутю можна приготувати і з рису, перловки (ячменю), вівса. Тому, якщо не знайдете у продажу пшеницю, можете замінити її іншою крупою. Хоча до Різдва зазвичай в магазинах продається шліфована пшениця, щоб приготувати кутю. Рецепт куті з пшениці для приготування потребує певного часу. Важливо зважати, як готувати кутю – треба правильно розрахувати час. Адже деякі інгредієнти треба підготувати заздалегідь. Узвар також можна приготувати трохи раніше, щоб він мав більш крутий і насичений смак.
Традиційний український рецепт куті
У даному рецепті деякі продукти вимірюються склянкою. Для орієнтиру – мається на увазі склянка на 250 мл.
Продукти на кутю
- пшениця – 1 склянка або 200 гр;
- вода – 1-3 склянки;
- рослинна олія – 100-125 гр;
- мак – 100 гр;
- родзинки – 100 гр;
- волоські горіхи (чищені і підсмажені) – 100 гр;
- мед – 4 столові ложки;
- дрібка солі.
Продукти на узвар
- сухофрукти (груша, яблука, чорнослив, вишня, курага) – 200 гр;
- вода – 2 склянки.
Як готувати кутю на Святвечір
Готувати кутю краще за все у товстостінній каструлі, казані. Можна використовувати для приготування, наприклад, чавунний сотейник. Так пшениця краще розварюється і набуває неповторного смаку. Отже, як готувати кутю, розповідає покроковий рецепт
В приготуванні куті найважливіше – це зерно
- Пшеницю перебрати (від щільної верхньої шкарлупки) і промити.
- Промиту пшеницю необхідно заздалегідь замочити у холодній воді (мінімум за 12 годин до приготування). Якщо пшениця шліфована і куплена як готовий інгредієнт для куті, тоді її замочувати не треба.
- Підготовлену пшеницю заливаємо водою, додаємо дрібку солі і 1 ст. ложку рослинної олії і ставимо варитися.
4. В середньому, якщо використовується звичайна пшениця для пророщування, тоді для приготування куті знадобиться близько 2 годин. На це піде приблизно 3 склянки води. Для шліфованої пшениці досить 2 склянки води, а вариться вона всього 20 хвилин. Вода повинна закрити всю пшеницю на 2-3 пальці зверху.
5. Зерна повинні вийти м’якими зовні і всередині, з легким білуватим відтінком, але при цьому залишитися розсипчастими, що не розваритися. Якщо треба, в процесі варки пшениці можна доливати воду, але тільки гарячу (!), Інакше зерно буде твердим всередині. Якщо після варіння залишиться трошки рідини, її зливати не потрібно, щільно укутайте каструлю, щоб пшениця ще трохи розпарився.
6. Поки готується пшениця, працюємо з маком. Якщо ви взяли шліфовану пшеницю, тоді мак треба готувати трохи раніше. Отже, мак заливаємо кропом і залишаємо запарюватися на 1 годину.
7. Набряклий мак відкинути на сито або марлю, щоб стекла вся рідина.
8. Мак перетирати можна, як у давнину – у ступці (щоб легше перетирався, можна додати трошки цукру). Якщо ступки немає чи браку часу, можна скористатися блендером (або перебити мак у кавомолці, або перекрутити пару раз через м’ясорубку). Рецепт передбачає, як визначити готовність маку – повинно з’явитися біле “молочко”. Для приготування справжньої куті, важливо, щоб мак був добре перетертий.
Секрети , як готувати кутю, щоб мак дав яскравий смак. Деякі господині отримане «макове молочко» проварюють ще 2-3 хвилини, щоб мак краще розкрився і показав свій смак. Можна це зробити навіть у мікрохвильовці чи у невеликому сотейнику на плиті.
9. Родзинки заливаємо окропом і запарюємо протягом 30 хвилин, потім рідину зливаємо.
10. Поки родзинки запарюються, готуємо узвар для куті. Узвару можна зварити більше, щоб не тільки заправляти кутю, а ще й просто пити цей смачний напій. Сухофрукти заливаємо холодною водою і залишаємо на 10 хвилин. Зливаємо, промиваємо їх, потім заливаємо окропом (2 склянки) і варимо до 20 хвилин. Потім в узвар додаємо трошки меду і залишаємо охолоджуватися.
11. Волоські горіхи чистимо, дрібнимо ножем і підсушуємо на сухій пательні.
Всі інгредієнти до куті готові. Зараз можна вчинити двома способами: одразу все перемішати або ж додати всі інгредієнти перед подачею на стіл.
Багато господинь обирають другий варіант, де рецепт приготування куті передбачає заправляти її незадовго до подачі. І не забуваємо, що узвар – невід’ємна частина традиційної подачі куті на Святвечір
- Для цього нашу пшеничну кашу заливаємо солодким «молочком» і ретельно перемішуємо.
- Залишаємо на 5-10 хвилин, щоб рідина розчинилася і зволожила пшеницю. Якщо сочиво занадто густе, можна підлити ще узвару або холодної кип’яченої води.
- Потім перед самою подачею на святковий стіл залишається додати запарені родзинки і горіхи. От і все!
Смачна кутя на Різдво готова!
Порада: не додавайте родзинки завчасно, тому що вони можуть розкиснути і «заграють» від меду.
Цікаві факти про приготування куті
В багатьох регіонах України господині використовують продукти, які чекали на приготування ще з літа-осені. Наприклад, для узвару рецепт радить брати яблука, груші, які заготовляли на Яблучний Спас. А волоські горіхи беремо ті, які були освячені у церкві на Горіховий спас. А пшениця, яку було освячено у Хлібний Спас, найкраще зерно для приготування куті на Святвечір.
В Україні, за традицією, напередодні Різдва у Святвечір домівки господарів відвідували колядники. Тексти колядок українською мовою для дорослих і дітей.
На Святвечір на святковий стіл господиня повинна поставити 12 головних пісних страв. Сучасне життя диктує деякі зміни і розширює можливості. Наприклад, можна до 12 головних страв, приготувати ще смачну пісну закуску з авокадо і пісний салат з буряку.