ГоловнаСад та городКоли заготовляти живці винограду восени, ознаки якісних живців, як зберігати

Коли заготовляти живці винограду восени, ознаки якісних живців, як зберігати

Живцювання – це доступний спосіб навіть для малодосвідчених садівників, щоб розмножувати виноград самостійно в домашніх умовах. Для цього важливо знати, коли та як заготовляти живці винограду восени та як їх правильно зберігати взимку.

Коли заготовляти живці винограду восени, які ознаки якісного живця

Виноград добре розмножується живцями, тому що здатний утворювати коріння на зелених і здерев’янілих пагонах. Саме з них і проводиться заготівля посадкових живців (чубуки). З них навесні можна виростити молодий саджанець винограду.

Заготівля виноградних живців

Живці винограду заготовляють восени, під час обрізання кущів. Заготовляти живці винограду можна лише після того, як рослина скинула листя. Під час осінньої обрізки винограду й проводиться заготівля живців.

При цьому потрібно відбирати добре розвинені та зрілі пагони діаметром від 6 до 10 мм. Фахівці не рекомендують брати товстіші пагони, тому що вони навряд чи приживуться.

Ознаки якісного живця винограду

  • товщина пагона мінімально щонайменше 6 мм, але не більш 10 мм;
  • сам пагін твердий, потріскує при згинанні;
  • кора світло-або темно-коричневого кольору. Слід звертати увагу, щоб на корі не було ніяких сіро-бурих або темно-коричневих плям;
  • лоза на зрізі повинна бути зеленого кольору. Підказка: коричневий колір зрізу вказує на те, що пагін підмерзав;
  • відсутні механічні ушкодження;
  • довжина живця повинна бути 30-40 см і містити від 2 до 4 очок.

Як зберігати виноградні живці взимку в домашніх умовах

Дуже важливо правильно зберігати живці винограду протягом зими, аж до лютого березня – до посадки.

Методи зберігання живців винограду

  • Зрізані живці винограду треба очистити від пасинків, листя, вусів.
  • Очищені пагони складаються пучками, а потім ці пучки зв’язуються м’яким дротом або мотузкою.
  • Заготовлені чубуки найкраще зберігати у вологому піску в підвалі, льоху.
  • Можна зберігати в траншеї.
    • Для цього треба спеціально викопати в саду траншею завглибшки півметра і по довжині живців. Важливо, щоб викопана траншею була на більш високому місці, подалі від залягання ґрунтових вод.
    • Як підготувати траншею і закладати живці винограду на зберігання: на дно треба насипати зернистий пісок шаром 10 см. Потім живці складаються горизонтально; зверху вони накриваються шаром грунту приблизно в 40 см. Коли температура повітря переходить в мінус, зверху траншею слід присипати сухим листям, тирсою, соломою або торфом. Також можна присипати сосновими гілками. І вже потім траншея зверху накривається поліетиленовою плівкою.

Важливо, щоб у будь-якому варіанті, температура у місці зберіганні живців винограду не була вищою за +4°С.

  • Виноградні живці можна зберігати і в холодильнику, наприклад, на поличці дверцят. При такому варіанті зберігання обов’язково живці винограду вимочуються у воді протягом 1-2 діб. Потім їх складають у поліетиленовий пакет і кладемо в дверцята холодильника до весни.

Посадка винограду восени: коли і як краще садити саджанці у грунт

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст