Яйця завжди є на кухні у господині. Адже цей продукт являється і інгредієнтом, і окремою справою. Іноді бувають ситуації, коли немає можливості зберігати їх у холодильнику. Тому поради досвідчених господинь, скільки і як можна зберігати яйця без холодильника, можуть стати в пригоді багатьом. Надані поради, як краще це робити і для сирих яєць, і для відварених.
Отже
Скільки можна зберігати сирі яйця без холодильника і як краще це робити
У власній садибі, якщо є погреб, зберігати яйця без холодильника не проблема – вони добре можуть лежати там у прохолоді. А ось у міських умовах, потрібно знати і строки і як це правильно робити.
Скільки можна зберігати сирі яйця без холодильника:
- домашні – до 2х тижнів;
- магазинні – не більше 1 тижня.
Інколи бувають ситуації, як, наприклад, очікування великої кількості гостей чи на Великдень, купується багато яєць і вони не всі поміщуються у холодильник. Тоді можна скористатися кількома перевіреними роками способами.
Спосіб зберігання сирих яєць № 1
- Спочатку кожне яйце потрібно сполоснути теплою водою, щоб змити бруд (можна протерти вологою серветкою).
- Яйця добре висушуються (можна рушником) і шкарлупка кожного яйця обмазується олією. Олію можна наносити серветкою або пензлем для змащування випічки.
Плівка, яка утворюється на шкарлупці, забезпечує захист яйця.
Спосіб зберігання сирих яєць № 2
Для цього способу потрібно взяти папір або старі газети. Кожне яйце обгортається папером і зберігається у темному і добре провітрюваному приміщенні. Строк зберігання залежить від навколишньої температури. Зазвичай, так яйця можуть зберігатися протягом місяця.
Скільки можна зберігати варені яйця без холодильника і як краще це робити
Строки зберігання варених яєць залежать від того, як вони приготовлені: вкруту, некруто. Якщо виконувати певні вимоги, то можна зберегти варені яйця протягом 3-4 днів.
Варені вкруту яйця часто використовують для перекусу в дорозі. Щоб яйце було свіжим, не треба його загортати в поліетилен, інакше воно може стати непридатним для вживання. Яйця з тріщинами чи іншими пошкодженнями шкарлупи не варто зберігати без холодильника. Якщо під час варки яйце тріснуло, тоді його треба одразу використати, наприклад, у салат або з’їсти.
На Великдень зазвичай вариться багато яєць, які потім фарбуються, з них робляться чудові писанки. Кількість відварених яєць велика. Якщо крашанки покриті плівкою, що не пропускає повітря, тоді їх можна зберігати без холодильника 3-4 дні. Коли під час розмальовування пасхальних яєць використовувати натуральні фарбники, а потім обробити шкарлупку олією (вона ще надасть блиску крашанкам), тоді без холодильника вони не будуть псувати до 10 днів.
Варені некруто яйця зберігаються без холодильника значно менше. Якщо шкарлупа яйця не буда пошкоджена, то при кімнатній температурі їх можна зберігати максимум 2 дні. Очищені, без шкарлупи, яйця без холодильника взагалі не варто зберігати. Тому що вже за добу вони можуть зіпсуватися і спричинити харчове отруєння.
Щоб продовжити термін зберігання варених яєць без холодильника, не варто загортати їх у поліетиленові пакети. Краще для цього використовувати фольгу або папір.
Корисні посилання для господинь:
Поради господинь, як зберігати продукти без холодильника, можна прочитати ТУТ
Які продукти і скільки можуть зберігатися – читати ТУТ