Деякі звичайні продукти, до яких ми давно звикли, можуть зашкодити організму. Неправильне зберігання продуктів та порушення технології приготування, можуть стати причиною важкого захворювання.

Рис

У стравах, які приготовлені з рису, при зберіганні при кімнатній температурі, проходить розмноження бацил Bacillus cereus. І, навіть,  повторне кип’ятіння страви не знищить їх. Ця бацила часто стає причиною харчової токсикоінфекції. Тому, після приготування страви з рису, як тільки вона охолола, її одразу потрібно ставити у холодильник.

Фрукти і овочі

Причиною кишкових інфекцій можуть стати овочі та фрукти, які продаються вже готовими в упаковці. Це пов’язано з  тим, що не завжди ці овочі ретельно промиті, а волога, яка залишається в упаковці, прекрасне середовище для розмноження бактерій. Тому перед вживанням ретельно промивайте упаковані овочі і фрукти.

Салати зі сметаною

Салати, заправлені сметаною, не можна залишати більше, ніж на добу. У готовий салат потрапляють мікроби. Постоявши деякий час в теплі, ці мікроби встигають розмножуватися до небезпечних для організму кілкостей. Додавати заправку в страви потрібно безпосередньо перед вживанням. Не менш небезпечні і готові «магазинні» салати.

Молоко

Молоко без термічної обробки може нанести шкоду здоров’ю. Адже, коли пити сире молоко, можна підхопити кишкову паличку, глисти, бруцельоз та інші кишково-шлункові захворювання. Збудниками небезпечних хвороб можуть бути заражені продукти,  які виготовлені з непастеризованого молока, такі як сир.

Сире м’ясо

Всі знають про ризики вживання сирого м’яса. Маються на увазі страви такі, як, наприклад, тартар чи стейк з кров’ю. У сирому м’ясі і птиці, часто містяться саломонелли, кишкові палички і стафілококи. Тому страви з м’яса і птиці рекомендується їсти тільки після правильної теплової обробки.

Яйця

Яйця також можуть бути джерелом сальмонельозу. Перед використанням, яйця обов’язково потрібно мити майже гарячою водою. Вживати яйця краще післь теплової обробки – заварити чи посмажити на пательні.

Ростки пшениці

Пророщена пшениця стала популярною, коли почалася мода на правильне харчування. Однак іноді ростки пшениці можуть нанести шкоду. Справа в тому, що в них міститься білок лектин. При потраплянні в організм, лектин взаємодіє з молекулами цукру і провокує «склеювання» клітин, що може негативно вплинути на роботу всього КШТ.