Існує багато дієт, які базуються на відсутність у харчуванні вуглеводів або низьковуглеводні дієти. Проте медики не завжди позитивно відгукуються про такий режим харчування. Вони вважають, що вуглеводи просто необхідні організму. А повільні вуглеводи принесуть користь для здоров’я. Також, фахівці розповіли в яких продуктах вони містяться. Кожна людина сама обирає як їй харчуватися, але поради медиків варто вивчити і взяти до уваги.

Повільні вуглеводи: їх користь

Без вуглеводні дієти обіцяють швидке схуднення. Наприклад, такі, як дієта Дюкана або Кремлівська дієта. Але проблема всіх дієт полягає в одному сумному факті: жити на дієті вічно не можна. Рано чи пізно організм не захоче терпіти нестачу вуглеводів. Вуглеводи життєво необхідні для нормальної життєдіяльності: вони — природний і найбільш ефективне джерело енергії.

Особливо відчуває нестачу вуглеводів головний мозок. Не отримуючи досить глюкози, він гальмує процеси обміну речовин і не дає худнути. Те, що споживання вуглеводів призводить до зайвої ваги, правдиво лише частково. Насправді різкі викиди цукру в кров і подальше збільшення жирової маси тіла викликають прості, швидкі вуглеводи.

Термін «Повільні вуглеводи» отримали свою назва – повільні – через низьку швидкість їх розщеплення організмом на прості складові. Цей процес досить тривалий, у результаті якого зростання рівню цукру в крові відбувається повільно. І як наслідок – не виникає вуглеводних та інсулінових піків, які призводять до накопичення жирової маси. Тобто, завдяки повільному розщепленню вуглеводів, рівень глюкози тримається довго і його достатньо для роботи організму

Позитивні моменти при вживанні повільних вуглеводів:

  • відчуття бадьорості та наповнення енергією;
  • відсутнє різке почуття голоду;
  • немає стрибків настрою (у всякому разі, пов’язаних з надлишком / недоліком глюкози).

Повільні вуглеводи: в яких продуктах вони містяться

Повільні вуглеводи: їх користь і в яких продуктах вони містяться
Основні продукти харчування, в яких повільні вуглеводи

Повільні вуглеводи містяться з продуктами, в яких низький глікемічний індекс. Дієтологи і медики радять віддавати перевагу у своєму раціоні саме таким продуктам

  • злакові

цільнозернові продукти (хлібці, цільнозернові каші, цільнозерновий хліб), вірменський чи перський лаваш з пшениці грубого помелу;

  • макаронні вироби і темний рис

цільнозернові макарони, макарони з твердих сортів пшениці;

  • напої

знежирене молоко, соки-фреш, незбиране молоко;

  • фрукти

апельсини, вишня, яблука;

  • овочі

морква, капуста, зелень, огірки, помідори, зелені листові овочі;

  • інші продукти

насіння, горіхи.

Швидкі вуглеводи з високим глікемічним індексом

Фахівці радять або зовсім виключити з раціону харчування ці продукти, або вживати їх мінімально.

Злаки: білий хліб і хлібобулочні вироби, кукурудзяні пластівці.

Макаронні вироби і рис: білий рис, макарони з м’яких сортів пшениці.

Напої: солодка газована вода, пакетовані соки.

Фрукти: сухофрукти, банани, ананас, виноград.

Овочі: картопля, кукурудза, батат.

Інші продукти: мармелад, попкорн.