Тепло потроху набирає обертів і температура повітря вже становить майже спекотною. А попереду в нас ще літо. Тому рецепт домашнього хлібного квасу для жарких днів стає дуже актуальним. Звичайно, існує безліч напоїв, які вгамовують спрагу і ми будемо ділитися рецептами, щоб Ви могли урізноманітнити їх вибір для Ваших близьких.

Рецепт домашнього хлібного квасу досить простий в приготуванні. Власноруч приготувавши квас, Ви будете впевнені, що Ваші рідні споживають якісний напій, без шкідливих домішок, які часто зустрічаються у напоях промислового масштабу.

Рецепт домашнього хлібного квасу, інгредієнти

Для приготування домашнього квасу знадобляться зовсім прості продукти.

  • житній хліб (чорний) – 300 гр;
  • вода – 3-4 л;
  • цукор – 10-15 ст. ложок;
  • родзинки – 2 ст. ложки

Рецепт домашнього хлібного квасу, процес приготування напою

Для приготування домашнього хлібного квасу потрібно брати посуд, який не окислюється. Це може бути емальована каструля чи ємність з нержавіючої сталі. Також добре підійде звичайна скляна банка. Родзинки додаються в закваску, щоб наситити напій бульбашками вуглекислого газу.

Рецепт домашнього хлібного квасу для жарких днів
Готувати хлібний квас варто в емальваному посуду чи в скляній банці
  1. Беремо наш чорний житній хліб і ріжемо його на шматочки, після чого підсушуємо у духовці до рум’яного кольору. Тільки важливо пильнувати, щоб скоринки не підгоріли, бо через це наш квас стане гіркуватим. Охолонувши хлібні сухарі кладемо у ємність, в якій будемо готувати домашній квас.
Рецепт домашнього хлібного квасу для жарких днів
Підсушуємо шматочки житнього хліба у духовці
  1. Кип’ятимо воду і розчиняємо в ній цукор, охолоджуємо і цим солодким розчином заливаємо підготовлені житні сухарі, додаємо родзинки.
  2. Ємність накриваємо рушником чи марлею і ставимо для бродіння. За 24 години житні сухарі з чорного хліба піднімуться на поверхню і будуть пузиритися. Якщо цього не сталося, можливо хліб був не дуже якісний. В такому випадку доведеться додати дріжджі.
  3. Беремо розмоклих сухарів — 2 ст. ложки і 0,5 склянки води, додаємо 1 ст. ложку цукру і 5 гр дріжджів – перемішуємо. Даємо цій суміші набухнути і після чого доливаємо у нашу хлібну закваску.
  4. Після того, як житні сухарі спіняться і піднімуться на поверхню, домашній хлібний квас буде готовий до вживання через 2-4 дні.

Напій потрібно буде процідити через 3 шари марлі, остудити і можна насолоджуватися смачним домашнім хлібним квасом.

Рецепт домашнього хлібного квасу для жарких днів
Домашній хлібний квас буде смакувати охолодженим

Смачного!