Коли сонце розігріває все навколо, хочеться пити чогось прохолодного. Тому рецепт домашнього хлібного квасу для спекотних днів стає дуже актуальним. Хоча домашній хлібний квас можна пити в будь-яку пору року і він буде смакувати і вгамовувати спрагу.
Рецепт домашнього хлібного квасу, інгредієнти
Рецепт домашнього хлібного квасу досить простий в приготуванні. Власноруч приготувавши квас, Ви будете впевнені, що Ваші рідні споживають якісний напій, без шкідливих домішок, які часто зустрічаються у напоях промислового масштабу.
Для приготування домашнього квасу знадобляться зовсім прості продукти.
Інгредієнти
- житній хліб (чорний) – 300 гр;
- вода – 3-4 л;
- цукор – 10-15 ст. ложок;
- родзинки – 2 ст. ложки
Рецепт домашнього хлібного квасу, процес приготування напою
Для приготування домашнього хлібного квасу потрібно брати посуд, який не окислюється. Це може бути емальована каструля чи ємність з нержавіючої сталі. Також добре підійде звичайна скляна банка. Родзинки додаються в закваску, щоб наситити напій бульбашками вуглекислого газу.
- Беремо наш чорний житній хліб і ріжемо його на шматочки, після чого підсушуємо у духовці до рум’яного кольору. Тільки важливо пильнувати, щоб скоринки не підгоріли, бо через це наш квас стане гіркуватим. Охолонувши хлібні сухарі кладемо у ємність, в якій будемо готувати домашній квас.
2. Кип’ятимо воду і розчиняємо в ній цукор, охолоджуємо і цим солодким розчином заливаємо підготовлені житні сухарі, додаємо родзинки.
3. Ємність накриваємо рушником чи марлею і ставимо для бродіння. За 24 години житні сухарі з чорного хліба піднімуться на поверхню і будуть пузиритися. Якщо цього не сталося, можливо хліб був не дуже якісний. В такому випадку доведеться додати дріжджі.
4. Беремо розмоклих сухарів – 2 ст. ложки і 0,5 склянки води, додаємо 1 ст. ложку цукру і 5 гр дріжджів – перемішуємо. Даємо цій суміші набухнути і після чого доливаємо у нашу хлібну закваску.
5. Після того, як житні сухарі спіняться і піднімуться на поверхню, домашній хлібний квас буде готовий до вживання через 2-4 дні.
Напій потрібно буде процідити через 3 шари марлі, остудити і можна насолоджуватися смачним домашнім хлібним квасом.
Рецепт домашнього хлібного квасу допоможе готувати смачний і корисний напій, якій можна вживати в будь-яку пору року. В спекотну погоду можна додати 1-2 кубики льоду і пити охолодженим.
Смачного!
Якщо є змога, варто не забувати про використання сезонних продуктів. напркилад, коли багато ягоди, можна приготувати смачний полуничний слаш – це освіжаюча прохолода для спекотного літа