Перед висіванням насіння на розсаду або у відкритий грунт, його потрібно правильно підготувати. Обробка насіння може бути проведена кількома методами. Завдяки виконаним процедурам, насіння буде легше проростати, рослина буде здоровою і міцною, що допоможе мати гарний урожай.

Обробка насіння рослин перед висіванням: метод прогрівання

Насіння овочевих культур, таких як гарбуз, кабачок, патисон, огірок, попередньо прогрівають. Завдяки цьому кількість жіночих квітів на рослині буде більше, та й зійде воно краще. Спосіб дуже зручний у використанні і не трудомісткий:

  1. Потрібно застелити деко пергаментом і насипати на нього насіння в один шар.
  2. Розігріваємо духовку до  + 55 ° С і ставимо деко.
  3. Процес прогрівання триває близько 2-4 годин, при цьому обов’язково потрібно обережно перемішувати насіння дерев’яною ложкою..

Обробка насіння рослин перед висіванням: замочування насіння

Цей метод досить популярний серед городників України і він підтвердив свою ефективність. Всі знають, що культуру, процес проростання якої займає багато часу, потрібно заздалегідь замочити. Це необхідно для того, щоб її щільна оболонка розмокла, тим самим полегшивши процес проростання. Насіння моркви і петрушки замочують частіше за інших, адже в їх складі присутні ефірні масла, які не дозволяють рослині швидко прорости.

Процедура замочування складається з декількох етапів:

  1. Помістіть насіння в марлевий мішечок і замочіть у воді кімнатної температури на добу.
  2. Потрібно зливати воду кожні 4 години до тих пір, поки вона не стане прозорою.
  3. Збільшене у розмірі насіння просушують на тканині до сипучості, після чого воно готове до висівання.

Обробка насіння перед висіванням поживними розчинами

Є насіння культур, яке потрібно обробляти саме поживними мікроелементами, щоб прискорити його схожість і збільшити урожай. Якщо таке насіння не обробляти, воно все одно проросте, тільки набагато повільніше. До таких видів відносяться насіння перцю, томатів, гороху та моркви. Для маніпуляцій добрива розчиняють у воді температури + 45 ° С і починають процес обробки.

Використовують такі розчини:

  1. Суперфосфат 10 г, калійна селітра 5 г, сірчанокислий магній 0,2 г розчиняють в 1 л води.
  2. Суміш перегною і води розбавляється в співвідношенні 1: 5 або 1:10.
  3. Деревна зола 20 г розбавляється в 1 л води і настоюється дві доби.
  4. Гетероауксин 20-50 г на 1 л води.

Після пройденого етапу обробки поживними речовинами, насіння не промивають, а тільки підсушують

Обробка насіння рослин перед висіванням: метод барботування насіння

Цей метод полягає в обробці насіння культур киснем і застосовується паралельно з замочуванням. Барботування посилює активність ферментів в насінні і допомагає змити з поверхні насіння шкідливу мікрофлору.

Процедура барботування закінчується тоді, коли з’являються прокльовування насіння, а тривалість залежить від культури:

  • насіння перцю, моркви і шпинату — 24 години;
  • томатів, редиски і салату — 12 годин;
  • насіння гороху — близько 6 годин.

Обробка насіння рослин перед висіванням: дезінфекція або протруювання

Такого роду процедура проводитися з метою запобігання бактеріальним і грибковим захворюванням рослин. Існує кілька видів протруювання:

  1. Тримання насіння на сонці або ж під ультрафіолетовими лампами займає 2-3 доби. Застосовується проти цибулевих і часниковий кліщів.
  2. Разом з прогріванням насіння, застосовують і їх замочування в 1% розчині марганцю на 20-30 хвилин або 2% розчині перекису водню на 5-10 хвилин. Ефективно проти вірусних захворювань.
  3. Сік алое допомагає боротися з бактеріальними хворобами. Попередньо листи алое витримують у темному місці з температурою + 2 ° С протягом 5 діб. Після вичавлюють сік і розчиняють його у воді в співвідношенні 1: 1. У готовому розчині замочують насіння близько доби.

Такі прості методи обробки насіння перед висіванням допоможуть йому легше проростати, отримати поживні речовини і вирости міцною рослиною, що принесе гарний урожай.