Гарбуз ми всі любимо і шануємо. Існує безліч рецептів страв з нього, також, можна готувати заморожений гарбуз. Гарбуз може довго зберігатися у цілому вигляді, але не завжди є така можливість. Тому в пригоді стануть корисні поради, як гарбуз можна заморозити кількома способами. Із змороженого гарбуза взимку можна готувати смачні і корисні страви для всієї родини
Як заморозити гарбуз: загальні поради і коментарі
Якщо неправильно заморожувати гарбуз, то він буде нагадувати губку з водою. Його волокна будуть надто водянистими і в’ялими, що повністю нівелює смак. Ще один момент заморозки – якщо заморожувати шматками, то гарбуз буде займати багато місця у морозильній камері. Це важливий фактор, якщо морозилка не надто велика.
Щоб позбутися водянистості, перед заморожуванням гарбуз треба зневоднити. Для цього його попередньо запікають у духовці. Заморозити гарбуз можна кубиками, натерти на тертці або запекти в духовці і заморозити пюре.
Гарбузові кубики зручно використовувати для приготування каші. Заморожений кубик легко розчиняється у гарячому молоці і стає смачною вітамінною добавкою до пшоняної, рисової або до манної каші.
Пюре з гарбуза добре заморожувати у звичайних пластикових стаканчиках і використовувати у приготуванні інших страв з гарбузом.
Гарбуз можна заморозити у вигляді пюре
Перше, що треба зробити, прибрати вологу з гарбуза. Беремо гарбуз ріжемо його навпіл, а потім на шматочки по 3 см. Викладаємо шматки гарбуза на деко і запікаємо у духовці 1 годину 10 хвилин при температурі 150 градусів. Після запікання, з шматочків гарбуза зрізуємо скоринку, а шматочки перебиваємо у блендері до однорідної маси. У це пюре не треба додавати ні сіль, ні цукор, ні будь-які спеції – у нас буде чиста заготовка гарбузового пюре. Складаємо пюре у порціонні форми, розмір яких вибираємо самі. Наприклад, зручний варіант заморожувати гарбузове пюре у звичайних пластикових стаканчиках.
Заморожування гарбуза на зиму у вигляді кубиків – як правильно заморозити?
Гарбуз слід порізати на кубики приблизно однакового розміру. Це може бути варіант 1 на 1 см або ж 2 на 2 см. Спочатку ці кубики слід викласти по одному на рівну поверхню і трохи приморозити (1-2 години в залежності, як морозить Ваша морозилка), щоб вони стали щільними. Завдяки цьому кубики потім не змерзнуться в одну масу, а будуть окремими «об’єктами». Потім просто складаємо морожені шматочки гарбуза у поліетиленові пакети. З пакета слід видалити повітря підписати, вказавши дату та вагу мороженого гарбуза, щоб потім було легше вибирати пакет для приготування.
Гарбуз можна заморозити у вигляді натертої маси
Тертий заморожений гарбуз добре використовувати для різних видів пирогів, а також для гарбузових оладок.
Гарбуз треба почистити, натерти на великій тертці. Отриману масу слід перекласти в пакет за допомогою ложки. Як і в попередньому методі, з пакету слід видалити повітря з і підписати його. Рекомендація: слід на пакеті написати, що це саме гарбуз, тому що його легко можна сплутати з тертою морквою.