Гарбуз ми всі любимо і шануємо. Існує безліч рецептів страв з нього, також, можна готувати заморожений гарбуз. Гарбуз може довго зберігатися у цілому вигляді, але не завжди є така можливість. Тому в пригоді стануть корисні поради, як гарбуз можна заморозити кількома способами. Із змороженого гарбуза взимку можна готувати смачні і корисні страви для всієї родини

Як заморозити гарбуз: загальні поради і коментарі

Гарбуз можна заморозити кількома способами і взимку готувати з нього смачні страви
Гарбуз перед заморозкою треба зневодити

Якщо неправильно заморожувати гарбуз, то він буде нагадувати губку з водою. Його волокна будуть надто водянистими і в’ялими, що повністю нівелює смак. Ще один момент заморозки – якщо заморожувати шматками, то гарбуз буде займати багато місця у морозильній камері. Це важливий фактор, якщо морозилка не надто велика.

Щоб позбутися водянистості, перед заморожуванням гарбуз треба зневоднити. Для цього його попередньо запікають у духовці. Заморозити гарбуз можна кубиками, натерти на тертці або запекти в духовці і заморозити пюре.

Гарбузові кубики зручно використовувати для приготування каші. Заморожений кубик легко розчиняється у гарячому молоці і стає смачною вітамінною добавкою до пшоняної, рисової або до манної каші.

Пюре з гарбуза добре заморожувати у звичайних пластикових стаканчиках і використовувати у приготуванні інших страв з гарбузом.

Гарбуз можна заморозити у вигляді пюре

Гарбуз можна заморозити кількома способами і взимку готувати з нього смачні страви
Гарбуз, заморожений у вигляді пюре, добре додавати до різноманітних каш і супу-пюре

Перше, що треба зробити, прибрати вологу з гарбуза. Беремо гарбуз ріжемо його навпіл, а потім на шматочки по 3 см. Викладаємо шматки гарбуза на деко і запікаємо у духовці 1 годину 10 хвилин при температурі 150 градусів. Після запікання, з шматочків гарбуза зрізуємо скоринку, а шматочки перебиваємо у блендері до однорідної маси. У це пюре не треба додавати ні сіль, ні цукор, ні будь-які спеції – у нас буде чиста заготовка гарбузового пюре. Складаємо пюре у порціонні форми, розмір яких вибираємо самі. Наприклад, зручний варіант заморожувати гарбузове пюре у звичайних пластикових стаканчиках.

Як правильно заморозити гарбуз кубиками

Гарбуз можна заморозити кількома способами і взимку готувати з нього смачні страви
Гарбуз, заморожений у вигляді кубиків

Гарбуз слід порізати на кубики приблизно однакового розміру. Це може бути варіант 1 на 1 см або ж 2 на 2 см. Спочатку ці кубики слід викласти по одному на рівну поверхню і трохи приморозити (1-2 години в залежності, як морозить Ваша морозилка), щоб вони стали щільними. Завдяки цьому кубики потім не змерзнуться в одну масу, а будуть окремими «об’єктами». Потім просто складаємо морожені шматочки гарбуза у поліетиленові пакети. З пакета слід видалити повітря підписати, вказавши дату та вагу мороженого гарбуза, щоб потім було легше вибирати пакет для приготування.

Гарбуз можна заморозити у вигляді натертої маси

Гарбуз можна заморозити кількома способами і взимку готувати з нього смачні страви
Тертий заморожений гарбуз потрібно підписувати

Тертий заморожений гарбуз добре використовувати для різних видів пирогів, а також для гарбузових оладок.

Гарбуз треба почистити, натерти на великій тертці. Отриману масу слід перекласти в пакет за допомогою ложки. Як і в попередньому методі, з пакету слід видалити повітря з і підписати його. Рекомендація: слід на пакеті написати, що це саме гарбуз, тому що його легко можна сплутати з тертою морквою.