Початком сезону для активного продажу хурми вважається листопад. У хурмі міститься велика кількість калію, завдяки якому забезпечується регуляція водного балансу в організмі та нормалізується робота серця.

Хурма містить у собі вітамін А, котрий вважається профілактичним засобом онкологічних захворювань, а завдяки вітаміну Р зменшується крихкість та жорсткість судин. У даній ягоді вітамін С складає 53%. Хурма у великій кількості містить пектин, який виводить із організму шкідливі речовини: холестерин, пестициди тощо.

Хурму можна вживати у свіжому вигляді, готувати з неї джеми, варення, десерти, додавати до соусів та випічки, також можна зробити сухофрукти.

Українці добре знають два види хурми: корольок та шарон.

Корольок постачається з Азербайджану, Грузії. Хурму сорту «шарон» привозять з Ізраїлю, Іспанії, Турції, Македонії. Кліматичні умови у цих країнах відрізняються, тому плоди хурми також відрізняються за зовнішнім виглядом та смаковими якостями.

Корольок зазвичай невеликого розміру, округлої форми і коричневого кольору, коли плод вже стиглий. Корольок має терпкуватий присмак, але стиглий плід не буде надто жорстко діяти на смакові рецептори, адже, коли «зводить зуби від терпкості» – це ознака незрілості плоду.

Шарон буде овально-серцевидної форми, більший за розміром, яскраво-оранжевого кольору в стиглому вигляді. Незрілість плоду можна визначити по більш світлому відтінку. Ступінь дозрівання можна визначити за підсохлим хвостиком плоду. При цьому його шкірка буде тверда, а м’якоть трошки рідкувата і дуже м’яка.

Зберігати хурму можна напротязі декількох тижнів у холодильнику на нижній поличці. Недозрілу хурму можна покласти у поліетиленовий пакет разом з переспілим яблуком, це дасть змогу достигнути хурмі всього за декілька днів.