Кальцій дуже важливий для правильного функціонування організму, тому що він підтримує всю скелетну систему і м’язи. Також, кальцій допомагає нормальному функціонуванню нервової системи і відіграє велику роль у кровообігу. Продукти з найбільшим вмістом кальцію повинні бути присутні у нашому щоденному раціоні.
Продукти з найбільшим вмістом кальцію: кальцій та його значення для організму
Завдяки кальцію наш організм може правильно і якісно функціонувати. Так яке ж його значення для організму:
- він зберігає здоров’я зубів і кісток, попереджає остеопороз;
- завдяки кальцію підтримуються м’язи, сухожилля і зв’язки, а це дуже важливо для гнучкості;
- допомагає забезпечувати стабільну циркуляцію крові і її згортання;
- сприяє роботі ендокринної системи;
- активізує роботу багатьох ферментів і гормонів;
- допомагає керувати вагу тіла.
Це базові, але далеко не всі речі, на які впливає кальцій. Без кальцію такі вітаміни як A, D, E и K, не засвоюються належним чином.
Необхідна кількість кальцію для нормального функціонування організму
В залежності від віку, існує середня добова норма кальцію, яка сприяє нормальному функціонуванню організму
0 – 6 місяців – 200 мг;
7 – 12 місяців – 260 мг;
1-3 роки – 700 мг;
4-8 років – 1000 мг;
9-13 років – 1300 мг;
14-18 років – 1300 мг;
19-50 років -1000 мг;
51-70 років: чоловіки – 1000 мг, жінки – 1200 мг;
71+ років: чоловіки і жінки -1200 мг.
Продукти з найбільшим вмістом кальцію, які необхідно обов’язкова мати в раціоні
Перелік цих продуктів необхідно знати, щоб внести в свій раціон. Адже насичення організму кальцієм – запорука здоров’я і краси
- Хрестоцвітні овочі (капуста);
- Бобові (квасоля, сочевиця, нут);
- Зелені листові овочі (шпинат, амарант, м’ята, швейцарський мангольд, петрушка);
- Апельсини і мандарини;
- Сухофрукти (сушений інжир, курага, родзинки) та мигдаль;
- Ягоди (ожина, малина, шовковиця, полуниця, ягоди годжі, китайський агрус);
- Насіння (кунжуту, Чіа, льону, квиноа, амаранту);
- молоко;
- Сир (Чеддер, Камамбер, Фета, Фонтіна, Моцарелла, Пармезан (тертий), Швейцарський, Рікотта, Рокфор);
- йогурт;
- Яйця, м’ясо і морепродукти, багаті кальцієм (лосось, сардини, молюски, лобстер).
Якщо регулярно вживати ці продукти, то наш організм буде отримувати необхідну кількість кальцію. Медики і дієтологи підкреслюють важливість правильного харчування, коли зі стравами ми отримуємо необхідну добову кількість вітамінів і мінералів.