Смак наших страв залежить не тільки від якості інгредієнтів, а й від того, як ми готуємо. Серед багатьох господинь розповсюджена думка, що готуючи картоплю треба заливати її окропом. Досвідчені кухарі пояснили, як правильно варити картоплю: в холодній чи гарячій воді і чому, щоб вона була смачною? Також, пропонуємо бонус до статті – дуже простий рецепт смачної картоплі в духовці.
Як варити картоплю: в холодній чи гарячій воді?
Щоб готова картопля – пюре чи просто відварена шматочками, тушкована, була смачною, потрібно готувати її за правилами. Звичайно, це ніби найпростіша страва, яку ми готуємо чи не з дитинства, але є нюанси, які роблять її дуже смачною чи просто звичайною відвареною картоплею.
Для приготування картоплі її треба заливати холодною водою. І не має значення для чого картопля вариться – на пюре, щоб потім її використати для салату чи для інших страв. Вода, в якій вариться картопля, повинна бути холодною.
Досвідчені кухарі зазначають, що не злегка теплою чи кімнатної температури, а саме холодною і фахівці пояснили, чому картоплю треба заливати холодною водою.
Як всі знають, в картоплі міститься велика кількість крохмалю, який під час приготування виділяється. Якщо картоплю залити гарячою водою і готувати, то верхні шари переваряться, виділяючи клейковину. А середина картоплі буде залишатися сирою. І, щоб картопля приготувалася повністю, доведеться довше її варити. І часто пюре з такої картоплі – відвареної в гарячій воді, буде несмачним і може взятися грудочками.
Рецепт картоплі в духовці нашвидкуруч
Сьогодні я приготувала дуже смачну картоплю в духовці і хочу запропонувати вам цей рецепт. Інгредієнти можна урізноманітнювати за своїм смаком, адже така страва дає нам можливість проявити свою фантазію. І, що важливо, використовувати наявні продукти. В цьому рецепті я використала копчене сало, але це за бажанням і за наявністю цього продукту.
Інгредієнти за рецептом для приготування картоплі в духовці нашвидкуруч
- картопля (середнього розміру) – 7-8 шт.;
- твердий сир – 50-70 г (можна за бажанням більше);
- копчене сало – 50 г;
- майонез – 3-4 столові ложки;
- лавровий лист – 2шт. (для варіння картоплі);
- перець горошком – 2-3 шт. (для варіння картоплі);
- сіль – пів чайної ложки;
- олія – змастити деко.
Покроковий рецепт, як готувати картоплю в духовці
- Картоплю почистити і помити холодною водою.
- Цілі картоплини ріжемо скибочками вздовж.
- Заливаємо картоплю холодною водою і доводимо до кипіння.
- Після закипання, як зазвичай, додаємо сіль, лавровий лист і перець і готуємо до напівготовності. Це приблизно 7 хвилин після закипання.
- Поки картопля вариться, треба застелити деко фольгою (щоб потім не відмивати), змащуємо олією.
- Сир тремо на крупну тертку.
- Копчене сало нарізаємо тонкими смужками і довільно викладаємо на дно дека.
- Картопля вже готова, зливаємо воду і викладаємо на деко (обережно, щоб не обпектися парою).
- Викладати картоплю треба рівномірним шаром і зверху змащуємо майонезом.
- Далі картоплю з майонезом треба притрусити потертим сиром. За бажанням зверху можна трошки додати молотого перцю, але це, Якщо любите гострі страви.
- Деко ставимо в духовку 180 градусів і запікаємо приблизно 15-20 хвилин – поки не з’явиться золотистий колір.
В мене за 15 хвилин картопля була готова (залежить від духовки).
Картопля запечена в духовці нашвидкуруч має чудовий аромат, запечене на дні копчене сало чудово поєднується з картоплею. А загалом, за цим рецептом можна запекти картоплю під сиром і їсти з солоними огірками або квашеною капустою. Все залежить, що вам більше подобається.
Смачного!
Корисні поради, як краще варити картоплю
- Для приготування різних страв краще використовувати картоплю відповідних сортів. Це навіть легко визначити візуально:
-
- щоб варити треба брати білу картоплю, також і для супів підходять борошнисті сорти картоплі;
- для смаження картоплі краще брати рожеву картоплю.
- Почищену картоплю треба опустити в холодну воду, щоб вона не потемніла. Але не варто довго її тримати, треба одразу готувати, щоб вона не втратила свої важливі речовини, стоячи у воді.
- Якщо ви варити цілу картоплю, треба вибирати клубні приблизно однакового розміру, щоб вона приготувалася одночасно.