Четвергова сіль – це особлива сіль, яка зберігалася у домівках наших предків. Вона має різне призначення: і для їжі, і для лікування, і для магічних ритуалів. Готували четвергову сіль в один день лише раз на рік, а саме – у Чистий четвер, на страсну седмицю перед Великоднем в четвер. Як готувати четвергову сіль в домашніх умовах, можна дізнатися з наданого матеріалу.
Четвергова сіль: коли готувати
Четвергову сіль, яка має чудодійні властивості, можна приготувати тальки в один день року – у Чистий четвер. Цей день називають ще – Чистий четвер, Страсний четвер настає у Страсний тиждень за три дні до Пасхи.
Чистий четвер (Великий четвер пристрасної седмиці) настає раз на рік за три дні перед Великоднем. Цей день займає важливе місце в житті віруючих.
Четвергова сіль: як готувати в домашніх умовах
З давніх часів існує певний підготовчий ритуал. Жінки вставали рано вранці, прибирали домівку і чисто милися самі. Тільки після цього вони розпочинали приготування четвергової солі.
Що потрібно для приготування:
- сіль крупна – 1 кг;
- цілющі трави (материнка, полин, чабер тощо) – 200 г;
- житній хліб – до 100 г.
Як готувати четвергову сіль
Житній хліб (горбунки) замочити у воді. Взяти сіль, трави, додати розмочений хліб і перемішати. Готова суміш викладається у чавунні сковорідку і ставиться у піч на кільки годин, поки сіль не стане чорного кольору.
В місті замість печі, четвергова сіль готується у духовці.
Готову сіль обережно, щоб не розгубити ні крупинки, складають у чистий мішечок. Його ставлять під образами, разом з паскою і фарбованими яйцями. А на Великдень, разом зі святковими закусками, сіль несли до церкви святити. І лише після цього вона набувала властивості оберега.
Четвергова сіль: ритуали і змови на залучення кохання, грошей і захист від неприємностей