ГоловнаАрхівТроїцька батьківська субота 11 червня 2022, які молитви читати?

Троїцька батьківська субота 11 червня 2022, які молитви читати?

В суботу, 11 червня 2022 року відзначається Троїцька батьківська субота і багатьох цікавить які молитви треба читати?  В цю суботу й вже на передодні в церкві проходить спеціальна поминальна служба, яку слід відвідати. Батьківська субота – спеціальний день, коли всі молитви, думки і спогади, спрямовані до наших рідних і дорогих серцю людей, які вже полишили цей світ

Православна церква України дає поради, як підготуватися і що робити на Троїцьку поминальну суботу 11 червня 2022

Що робити напередодні

«У суботу перед Днем Святої Трійці Православна Церква звершує загальне поминання померлих, а сам день, відповідно, носить назву Троїцької поминальної батьківської суботи. Батьківська – тому що Церква закликає кожного з нас молитися за своїх спочилих рідних та близьких, за всіх, хто відійшов із цього земного життя до прабатьків, у вічність.

Троїцька поминальна субота починається з вечора п’ятниці спеціальною поминальною службою – парастасом (з грецької «клопотання»). Адже, як відомо, біблійний та богослужбовий день бере початок з вечора: «І був вечір, і був ранок: день перший» (Бут. 1: 5).»

Троїцька батьківська субота 11 червня 2022  – що рекомендує робити ПЦУ в цей поминальний день

«У суботу вранці служитиметься Божественна літургія, а після неї – загальна Панахида.

У храмах ми підноситимемо молитви за спочилих, благаючи Господа, щоби Він простив їм їхні провини, вільні і невільні, та сподобив перебування у Царстві Небесному, де немає ні недуги, ні журби, ні зітхання, а є життя безкінечне. Спочилі вже не можуть просити прощення і каятися у своїх гріхах, але ми можемо допомогти їм, молячи Бога за них.

У поминальну суботу також прийнято подавати у храмах записки з іменами спочилих рідних та близьких, які зачитуються священнослужителями під час заупокійного богослужіння. Також вітаються діла милосердя, допомога нужденним; є традиція відвідувати місця поховання померлих родичів.

Нехай Господь упокоїть душі від віку спочилих праотців, отців, матерів, братів і сестер наших, особливо тих, хто віддав своє життя, захищаючи Україну та загинув від нашестя на нашу країну чужинців, а нас спасе і помилує, бо Він Благий і Людинолюбний.»

Троїцька батьківська субота 11 червня 2022, які молитви читати?

В пам’ятні дні, згадуючи померлих, читають молитви

Молитва, яку треба читати в поминальну суботу

“Упокій, Господи, душі покійних рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм усі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне”.

“Батько Небесний, Син і Дух Святий – все це Бог наш. Ти ж заступник наш і рятівник. Спаси ж душі моїх покійних родичів (імена) та допоможи їм спокій віднайти. ”

Молитви за померлих для поминального дня

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії життя вічного преставльшагося раба Твого, брата нашого (ім’я), як благий і чоловіколюбець, отпущаяй гріхи і потребляяй неправди, полегши, відпусти і прости всі вільна його гріхи й невільні.

Bизволи його від вічної мyки і вогню геенскаго, і даруй йому причастя і насолоду вічних Твоїх благих, призначених для люблячих Тебе: аще бо і згрішив, але не відступив від Тебе, і безсумнівною у Отця і Сина і Святого Духа, Бога Тебе в Троїці славімаго, віруючи, і Одиницю в Трійцю і Трійцю в Єдності православно навіть до останнього свого подиху сповідував.

Тим же милостивий того буди, і віру в Тебе замість діл прийми, і зі святими Твоїми яко Щедрий упoкій: немає бо людини, яка не згрішила. Але Ти Єдин єси крім усякого гріха, і правда Твоя правда навіки, і Ти єси Єдин Бог милостей і щедрот, і людинолюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.”

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст