Гарбуз: найпоширеніші хвороби і методи боротьби з шкідниками

Гарбуз має певні найпоширеніші хвороби, проте існують і методи боротьби з шкідниками, які досить прості у застосуванні. Гарбуз один із улюбленіших городніх продуктів українців, який ми вирощуємо у великій кількості. Тому, так важливо знати, як їх вирощувати, які хвороби гарбузів і як з ними можна боротися

Гарбуз: найпоширеніші хвороби і методи боротьби з шкідниками – борошниста роса

Гарбуз: найпоширеніші хвороби і методи боротьби з шкідниками
Борошниста роса залишає білий наліт

Збудником цієї хвороби являється грибок з сімейства Erysiphaceae. Ця хвороба вражає багато видів рослин, у тому числі й гарбузи.

Ознаки борошнистої роси: на листі рослини з’являться білі плями. З часом вони розростаються, утворюючи блідо-сірий наліт. Він може покрити всю наземну частину рослини.

Борошниста роса погіршує процес фотосинтезу рослини, що призводить до пізньої зав’язі і, навіть, до її відсутності. Рослина в’яне, в ній буде мало корисних, поживних речовин.

Методи боротьби з борошнистою росою

  • щоб вилікувати гарбуз потрібно обприскувати рослину розчином колоїдної сірки , фосфорнокислого натрію (дінатрійфосфат) – вони виступають як фунгіцид, чи препаратом «Топаз».

Гарбуз: найпоширеніші хвороби і методи боротьби з шкідниками – жовта (огіркова) мозаїка

жовта (огіркова) мозаїка вражає і гарбузи
Ознаками жовтої мозаїки являється утворення на листі жовтих плям

Збудником огіркової (жовтої) мозаїки стає вірус Cucumber mosaic virus. Ця хвороба крім гарбузів, вражає огірки, баклажани, диню).

Ознаки жовтої мозаїки: на листі утворюються жовті плями через руйнування хлорофілу. Листя може деформуватися. Це захворювання вповільнює накопичення рослинами поживних речовин.

Методи боротьби з захворюванням “жовта мозаїка”

  • жовта (огіркова) мозаїка не піддається впливу препаратів і лікуванню взагалі. Тому, в разі ураження цим захворюванням, гарбуз (чи інший овоч) потрібно викопати і знищити.

Хвороби гарбузів і методи боротьби з шкідниками – баштанна тля (попелиця)

Чим хворіє гарбуз і методи боротьби з шкідниками
Баштанна попелиця, ховається на внутрішній стороні листка.

Цей шкідник, баштанна попелиця, ховається на внутрішній стороні листка. Комаха харчується соком рослин. Через баштанну попелицю, гарбуз передчасно старіє, в нього скручується і опадає листя і квітки.

Методи боротьби: щоб позбутися баштанної попелиці, спочатку треба промити листя від блідих личинок і жовтих дорослих особин. Потім необхідно обприскати настоєм полину або цибулі, розчином господарського мила або препаратами «Конфідор», «Престиж» або «Джерело». Обробляти уражені рослини потрібно раз на 4-5 днів циклом 3 рази.

Народний метод боротьби з баштанною попелицею

  • Ворог попелиці – звичайні комашки-сонечко. Можна обприскувати гарбузи настоянкою з цибулі, часнику. Подрібнену цибулину 15 гр і суху луску (6 гр) залити 1 л окропу і настоювати 8 годин. Процідити і обприскати. Оброблювати таким розчином потрібно 3 рази раз на 8-10 днів. Гарною допомогою, щоб позбутися попелиці – покладіть поряд листя тютюну.

Гарбуз: найпоширеніші хвороби і методи боротьби з шкідниками – слимаки (грунтові равлики)

Методи боротьби з шкідниками гарбузів
Слимаки (грунтові равлики) з’єдають молоді пагони і листя рослин

Ці шкідники знищують багато рослин, у тому числі й гарбузи. Вони харчуються молодими пагонами і листям рослин. Як правило це відбувається вночі. Зранку на листі Ви можете побачити смуги білого слизу.

Як боротися зі слимаками

  • землю навколо рослини треба перекопати і здобрити її тютюновим пилом, внести в неї мідний купорос, вапно або інсектицид Креоцид-100.

Хвороби гарбузів і методи боротьби з шкідниками – антракноз

Які хвороби в гарбузів
При ураженні антракнозом на листі і пагонах гарбуза з’являються бурі плями

Збудником хвороби являється грибок. При ураження антракнозом на листі і пагонах гарбуза з’являються бурі плями, які з часом стають твердими і утворюють ураження.

Методи боротьби з антрокнозом

  • гарбуз, його пагони і листя треба обприскувати мідним купоросом чи хлорокису міді.

Гарбуз – це неймовірне джерело по вмісту заліза серед рослин. Також він містить велику кількість вітамінів В, А, Р, цинку. Гарбуз добре сприяє засвоєнню. Жирних страв, тому він являється чудовим гарніром до м’яса.

- Advertisment -

Ви не можете копіювати текст