ГоловнаСад та городВирощування помідорів: корисні поради, як саджати, підживлювати, обприскувати

Вирощування помідорів: корисні поради, як саджати, підживлювати, обприскувати

Досвідчені господині знають і вміють доглядати за томатами. Проте є деякі секрети, які можуть стати в пригоді і ви про них не знали. Корисні поради, як саджати, підживлювати, обприскувати помідори, щоб мати гарний урожай з кожного куща, також важливо розуміти, що не вистачає томатам? Тож вирощування помідорів за цими рекомендаціями не буде надто складним

Корисні поради вирощування помідорів: як саджати, підживлювати, обприскувати помідори

Господині кажуть, що діючи, як розказано нижче, є шанс отримати урожай від 3 до 5 кілограмів з куща томатів

Перед посадкою розсади помідорів, у кожну лунку слід додати 1 столову ложку золи (не забудьте просіяти, щоб не було ніяких дрібниць).

Через 12 днів після висадки розсади слід провести перше підживлення азотом. Для цього одну столову ложку азотного добрива треба розвести в 10 літрах. Цим розчином слід поливати одним літром під кожен кущ. Замість азотного добрива можна використовувати розчин курячого посліду в пропорції 1 до 10.

Правильне пасинкування: якщо в куща є 2 стебла, слід залишити пасинок під першим суцвіттям. Всі інші пасинки прищипуємо, залишаючи “пеньок” 1-2 см.

В червні, коли розсада підросла, рекомендується поступово зрізати нижні листочки. Коли з’явиться зав’язь, рекомендується провести фосфорно-калійне підживлення. Для цього в 10 літрах води розводимо 10-15 г суперфосфату та 7-10 г сірчанокислого калію. Поливати слід як і при першому підживлення – під кожен кущ (під корінь) поливаємо одним літром розчину.

В середині літа, вже в кінці липня, треба прищипувати верхівки помідорів, залишаючи згори по 2-3 листочки й видаляючи зайві суцвіття.

В період дозрівання томатів, коли плоди помідорів наливаються, слід провести профілактичні заходи проти вершинної гнилі. Для цього двічі обприскуємо помідори 0,3% розчином кальцієвої селітри або настоянкою з золи (1 літр золи розчиняємо в 10 літрах води й обприскуємо).

В серпні, коли відбувається дозрівання помідорів полив повинен бути мінімальним. Коли помідори стають бурі, вони готові до збору врожаю.

Як зрозуміти, що не вистачає томатам?

Ці корисні поради будуть вкрай важливі, тому що вчасно помічене погане «самопочуття» томатів дозволить запобігти проблемам.

Коли ми висадили розсаду помідорів, потрібно слідкувати за станом листочків.

  • якщо верхнє листя скручується або занадто тендітне, це може вказувати на те, що занадто багато азоту. Щоб виправити ситуацію, треба пролити ґрунт, для цього внести сульфат калію в подвійній нормі;
  • якщо нижнє листя пожовтіло, й кущ помідорів тендітний та слабкий, це може вказувати на нестачу азоту. Потрібно підживити помідори органічним та мінеральним добривом з азотом. Також можна присипати землю в лунці будь-якою органікою, що містить азотні сполуки.
  • в час, коли помідори наливаються, треба слідкувати, щоб томат отримував достатньо кальцію. Дуже часто помідори страждають через поєднання з нестачею калію та надмірне підживлення помідорів азотом. Це призводить до швидкого наливання плодів та появи вершинної гнилі. Щоб зарадити такій ситуації, слід пролити помідори під корінь калійними та магнієвими добривами (але не надмірно). Листя та плоди томатів слід двічі обприскати кальцієвою селітрою.

Підживлення помідорів: яке добриво вносити для гарного зростання томатів

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст