Час від часу, перевіряючи свої шафки, ми знаходимо застаріле варення. Не поспішайте його викидати, адже домашня наливка зі старого варення – смачний напій, яким можна поласувати і не доведеться викидати продукти. Наливку можна приготувати за простим покроковим рецептом.

Домашня наливка зі старого варення: інгредієнти

Для домашньої наливки підходить будь-старе варення або те, яке заграло. Важливо перевірити, щоб воно було без ознак плісняви і оцтового скисання: яблучне, вишневе, малинове, сливове, полуничне, з смородини і інші. Порада від кухарів: щоб зберегти смак, бажано не змішувати різні види варення, кожен раз роблячи новий напій.

Для приготування нам знадобляться наступні продукти:

  • Варення — 1 л
  • Вода — 1 л
  • Закваска або винні дріжджі — на 2 л сусла

Точні пропорції інгредієнтів залежать від того, наскільки солодке варення. Бажано, щоб цукристість сусла (вода і варення) не перевищувала 20%, інакше може не заграти. Оптимальна цукристість 15-18%, якщо менше, можна додати цукор.

Домашня наливка зі старого варення: покроковий рецепт приготування

Домашня наливка зі старого варення
Покроковий рецепт приготування домашньої наливки
  1. Кладемо варення у ємність, ле воно зможе бродити. Додаємо воду, закваску або винні дріжджі і цукор (при необхідності). Перемішуємо до однорідної маси. Сусла повинно бути не більше 75% обсягу ємності.
  2. Горловину зав’язуємо марлею і переносимо банку в сонячне місце. Зберігати потрібно при кімнатній температурі. Залишаємо на 3-4 дні, 1-2 рази на добу перемішуємо.
  3. При появі піни на поверхні, шипіння і легкого запаху бродіння , потрібно на горловину банки надіти медичну рукавичку з дірочкою (прокол робиться голкою) в одному з пальців або гідрозатвор.
  4. Перенесіть наливку в темне приміщення з температурою + 18 … + 25 ° (залишаємо там на 30-40 днів).
  5. Коли бродіння закінчиться (ознака: гідрозатвор добу не виділяє газ або рукавичка здулася), фільтруємо наливку через марлю, переливаємо в іншу ємність і закриваємо герметично. Бажано заповнювати тару доверху. Перші 7-10 днів можна тримати під водяним затвором або рукавичкою на випадок, якщо бродіння не припинилося.
  6. Переставляємо наливку в холодильник або підвал, витримуйте 3-4 місяці. Раз на два тижні бажано фільтрувати її від осаду (якщо з’являється), зливаючи через трубочку.
  7. Готову наливку розливаємо в пляшки і герметично закриваємо. Зберігати  потрібно при температурі +10 … + 16 ° С. Міцність наливки 7-12%. Термін придатності напою — до 3 років.

Смачного!