Четвергова сіль – це особлива сіль, яка зберігалася у домівках наших предків. Вона різне призначення: і для їжі, і для лікування, і для магічних ритуалів. Готували четвергову сіль в один день – у Чистий четвер. Як готувати четвергову сіль в домашніх умовах, можна дізнатися з наданого матеріалу.

Четвергова сіль: коли готувати у 2020 році

Четвергову сіль, яка має чудодійні властивості, можна приготувати тальки в один день року – у Чистий четвер. Цей день називають ще – Чистий четвер, Страсний четвер настає у Страсний тиждень за три дні до Пасхи. В 2020 році Чистий четвер відзначається 19 квітня, саме в цей день потрібно готувати четвергову сіль.

Четвергова сіль: як готувати в домашніх умовах

З давніх часів існує певний підготовчий ритуал. Жінки вставали рано вранці, прибирали домівку і чисто милися самі. Тільки після цього вони приступали до приготування четвергової солі.

Що потрібно для приготування:

  • сіль крупна – 1 кг;
  • цілющі трави (материнка, полин, чабер тощо) – 200 г;
  • житній хліб – до 100 г.

Як готувати четвергову сіль

Житній хліб (горбунки) замочити у воді. Взяти сіль, трави, додати розмочений хліб і перемішати. Готова суміш викладається у чавунні сковорідку і ставиться у піч на кільки годин, поки сіль не стане чорного кольору.

В місті замість печі, четвергова сіль готується у духовці.

Готову сіль обережно, щоб не розгубити ні крупинки, складають у чистий мішечок. Його ставлять під образами, разом з паскою і фарбованими яйцями. А на Великдень, разом зі святковими закусками, сіль несли до церкви святити. І лише після цього вона набувала властивості оберегу.