В спеку у багатьох людей знижується апетит, бо зменшуються потреби у «паливі» для організму. Але бувають випадки, що хочеться їсти, незважаючи на високу температуру повітря. Психологи вважають, що підвищений апетит у спеку, провокує емоційний стан людини. Що робити в такій ситуації, дали поради дієтологи.
Головна порада фахівців – нормалізувати свій психо-емоційний стан і коригувати режим харчування таким чином, щоб організм не потребував додаткової енергії, а також додавати в раціон продукти, що впливають на почуття щастя.
Дієтологи рекомендують керуватися правилом – правильно снідати, а не просто пити каву з бутербродом чи з солодощами. Сніданок повинен бути повноцінним, включати вуглеводи і білки, щоб в організму довгий час залишалось відчуття ситості. Можна додати до сніданку фрукти і ягоди, які піднімуть настрій. Також буде корисно вживати під час сніданку смузі чи свіжовичавлені соки.
Психологи і дієтологи свідчать, що, коли хочеться солодкого – це сигнал організму про виснаження сил і емоційну нестабільність. Солодощі – джерело триптофану, який стимулює утворення гормону щастя – серотоніну. Підвищення його рівня також провокують і позитивні емоції – прогулянки, заняття спортом, перегляд фільмів та читання книг.
Продукти, що містять триптофан
Для створення серотоніну, організм потребує амінокислоти, особливо триптофан. Цієї амінокислоти досить багато у білкових продуктах, таких як:
- філе птиці;
- м’ясо;
- молоко;
- гриби;
- кисломолочні продукти;
- сушені фініки;
- горіхи;
- риба;
- вівсянка;
- банани;
- кунжут.
Триптофан, що міститься у рослинних продуктах, засвоюється організмом значно гірше. Але їх також потрібно вживати, буде корисно їсти: хурму, сир, рукколу, авокадо, полуницю, томати.
І, безумовно, потрібно вживати 3-4 квадратики гіркого шоколаду щодня, адже какао-боби також містять багато амінокислот.