Коли дитина виходить з віку немовляти і починає харчуватися з усією родиною, дуже важливо слідкувати за її раціоном. Тому що продукти, які для дорослого смакують, можуть нанести шкоду здоров’ю малюка. Медики розповіли, які продукти не варто давати дітям до 5 років. Фахівці закликають батьків прислухатися до їх професійних порад.
Копчена риба
Часто покупна копчена риба обробляється таким складом, який містить шкідливі речовини. В результаті вживання такого продукту часто провокує появу у дитини алергії, часто бувають отруєння, зниження імунітету.
Горіхи
Лісові дарунки – горіхи, хоча і корисні, вважаються сильним алергеном. Крім того, вони містять білок, який переважній більшості дітей до 5 років буде складно перетравлювати.
Ковбаси
В ковбасах є не тільки м’ясо, але і субпродукти, соя, консерванти, підсилювачі смаку тощо. Крім цього, в ковбасних виробах використовується у великій кількості як консервант – сіль. Тільки після 5 років організм дитини почне нормально сприймати ковбасу. Але і пізніше треба давати ковбасні вироби в обмеженій кількості.
Морепродукти
Ці продукти, які любить багато дорослого населення і на основі яких існують дієти, не варто давати дітям до 5 років. Адже вони славляться великою кількістю алергій. Якщо батьки свідомо дадуть дитині молюсків, то цим вони свідомо йдуть на ризик.
Солодка газована вода
Медики вважають, що дітям до 10-12 років взагалі не можна пити солодкі газовані напої. Тому що в цих напоях міститься цукор, і кофеїн, і стабілізатори смаку, і барвники. Всі вони шкідливі для дитячого організму.
Солодощі з магазину
В склад магазинних солодощів входять речовини, які не варто вживати дітям, тому що вони шкідливі. У промислових масштабах ці речовини використовуються, щоб забезпечити тривале зберігання продукції. Дітям до 5 років і старше – можна готувати чудові солодощі вдома.