Новий рік вже зовсім скоро прийде в домівки всіх українців. Господині зайняті підготуванням подарунків, виготовленням прикрас для домівки, пошуком стильного вбрання і, звичайно, складають новорічне меню. Кожна господиня мріє про смачний і різноманітний святковий новорічний стіл. Пропонуємо рецепт запеченої риби, який легко готується.
Продукти, які потрібні для приготування запеченої риби
Цей рецепт сподобається, бо він потребує небагато сил, часу і продуктів.
Інгредієнти:
- стерлядь – 1 шт. вагою до 1 кг;
- крупна сіль – 2 кг;
- апельсин – 1 шт.;
- лайм – 1 шт.;
- яєчний білок – 2 шт.
Корисні поради, на що звернути увагу при виборі продуктів
Риба
Стосовно риби за цим рецептом – можна взяти не тільки стерлядь, а будь-яку рибу, яка підходить для запікання: форель, кету, взагалі будь-яку з лососевих. Риба може бути охолоджена, може бути навіть заморожена, але тільки вона не повинна бути замороженою кілька разів. Кухарі наполягають, що розморожувати рибу перед приготуванням потрібно повільно, ні в якому разі не в воді.
Сіль
Для запікання риби за цим рецептом потрібно брати тільки крупну сіль – можна морську (без ароматизаторів) або звичайну – кам’яну. Ні в якому разі не варто використовувати дрібну сіль «Екстра», бо вона буде занадто активно поглинатися рибою і зробить її пересоленою. Аз кам’яною сіллю такого не станеться – риба поглинає стільки солі, скільки їй потрібно.
Приготування запеченої риби
Одним з найдовшим і складним процесом можна вважати підготовку риби. Хоча при певних навичках, це все одно не займає багато часу. І всі докладені зусилля варті того, щоб на новорічному столі була така смачна запечена риба!
Крок 1. Спочатку обробляємо рибу, потрошимо, видаляємо зябра
Поради кухарів. Якщо Ви придбали в магазині не підготовлену рибу, то потрібно зробити це самостійно. Дуже важливо видалити всі нутрощі, чорну плівку зсередини і не зачепити жовчний міхур. Він знаходиться ближче до голови. Якщо його проткнути при обробленні, то м’ясо риби стане гірким. Луску прибирати не треба, у стерляді її немає. У будь-якому випадку шкура залишиться на соляній скоринці.
Дуже важливо як слід прибрати зябра. Вони також дають гіркий присмак рибі.
Після того, як ми все видалили, рибу ретельно промиваємо.
Голову і плавники ми залишаємо. Це потрібно для того, щоб з риби не йшов зайвий сік. Чим менше на ній надрізів, тим краще.
Крок 2. Видаляємо візігу
Поради кухарів: візіга – це щось на зразок жили, яка йде всередині хрящового хребта у осетрових і її потрібно обов’язково видалити з риби. Інакше при нагріванні візіга дуже сильно ущільниться, тоді рибу може розірвати в самих неочікуваних місцях. Щоб витягнути візігу, потрібно зробити надрізи зсередини вздовж хребта, потім акуратно витягти саму жилу. Вона витягується з хребта досить легко.
Крок 3. Збиваємо білки
Поради кухарів: білки у нас грають важливу роль – вони потрібні, щоб соляна скоринка (шуба) не розпадалася. Білки найкраще збити в круту піну, тоді соляна паста вийде більш якісною.
Якщо Ви постуєте або просто не вживаєте яйця, можна білки замінити водою. Просто додати її трохи та ретельніше збивати до отримання густої пасти.
Отже, щоб запечена риба вийшла по-справжньому смачна, як передбачає рецепт, слід скористатися порадами кухарів.
Крок 4.
Натираємо цедру в сіль.
Крок 5.
Змішуємо сіль, цедру і білки.
Крок 6. Обмащуємо рибу сіллю
Поради кухарів: Пасту варто поділити – частину пасти розподіляємо по деку, на неї кладемо рибу, потім обмазуємо її зверху сіллю. Важливо, щоб в соляній шубі не було «лисин». Тоді весь сік буде залишатися всередині, риба запікатиметься рівномірно і не буде нічого втрачати.
Крок 7. Приготування запеченої риби
Запікаємо рибу в духовці при температурі 180 градусів протягом 20-25 хвилин.
Поради кухарів: час запікання залежить від розміру риби. 20 хвилин знадобиться на таку невелику рибку, вагою до 1 кг. 30-40 хвилин – на рибу більше кілограма.
Крок 8. Розбиваємо соляну скоринку і розбираємо рибу
Поради кухарів для ефектної подачі страви на новорічний стіл: перед подачею на стіл потрібно полити запечену соляну шубу чаркою горілки і підпалюємо. На смак це не впливає, це просто красивою подачі. Краще не робити таке шоу в квартирі, бо це небезпечно. Але якщо Ви святкуєте на дачі або на відкритій веранді, Ви можете підпалити рибу перед подачею.
Потім розбиваємо соляну кірку, знімаємо її і відокремлюємо філе від хрящів. У стерляді тут перевага перед іншими рибами, так як у неї не кістки, а хрящі, та й тих мало.
Крок 9. Гарнір
Подаємо з будь-яким гарніром, добре використовувати овочі, лимон, можна зробити білий соус. На гарнір також дуже добре смакуватиме відварений розсипчастий рис.
Смачна запечена риба – це легко і смачно і ваш святковий новорічний стіл буде неперевершеним!