Новий рік вже зовсім скоро прийде в домівки всіх українців. Господині зайняті підготуванням подарунків, виготовленням прикрас для домівки, пошуком стильного вбрання і, звичайно, складають новорічне меню. Кожна господиня мріє про смачний і різноманітний святковий новорічний стіл. Пропонуємо рецепт запеченої риби, який легко готується.
Інгредієнти для запікання риби
Цей рецепт сподобається, бо він потребує небагато сил, часу і продуктів.
Інгредієнти:
- стерлядь – 1 шт. вагою до 1 кг;
- крупна сіль – 2 кг;
- апельсин – 1 шт.;
- лайм – 1 шт.;
- яєчний білок – 2 шт.
Корисні поради, на що звернути увагу при виборі продуктів
Риба
Стосовно риби за цим рецептом – можна взяти не тільки стерлядь, а будь-яку рибу, яка підходить для запікання: форель, кету, взагалі будь-яку з лососевих. Риба може бути охолоджена, може бути навіть заморожена, але тільки вона не повинна бути замороженою кілька разів. Кухарі наполягають, що розморожувати рибу перед приготуванням потрібно повільно, ні в якому разі не в воді.
Сіль
Для запікання риби за цим рецептом потрібно брати тільки крупну сіль – можна морську (без ароматизаторів) або звичайну – кам’яну. Ні в якому разі не варто використовувати дрібну сіль «Екстра», бо вона буде занадто активно поглинатися рибою і зробить її пересоленою. Аз кам’яною сіллю такого не станеться – риба поглинає стільки солі, скільки їй потрібно.
Приготування запеченої риби
Одним з найдовшим і складним процесом можна вважати підготовку риби. Хоча при певних навичках, це все одно не займає багато часу.
Крок 1. Спочатку обробляємо рибу, потрошимо, видаляємо зябра
Поради кухарів. Якщо Ви придбали в магазині не підготовлену рибу, то потрібно зробити це самостійно. Дуже важливо видалити всі нутрощі, чорну плівку зсередини і не зачепити жовчний міхур. Він знаходиться ближче до голови. Якщо його проткнути при обробленні, то м’ясо риби стане гірким. Луску прибирати не треба, у стерляді її немає. У будь-якому випадку шкура залишиться на соляній скоринці.
Дуже важливо як слід прибрати зябра. Вони також дають гіркий присмак рибі.
Після того, як ми все видалили, рибу ретельно промиваємо.
Голову і плавники ми залишаємо. Це потрібно для того, щоб з риби не йшов зайвий сік. Чим менше на ній надрізів, тим краще.
Крок 2. Видаляємо візігу
Поради кухарів: візіга – це щось на зразок жили, яка йде всередині хрящового хребта у осетрових і її потрібно обов’язково видалити з риби. Інакше при нагріванні візіга дуже сильно ущільниться, тоді рибу може розірвати в самих неочікуваних місцях. Щоб витягнути візігу, потрібно зробити надрізи зсередини вздовж хребта, потім акуратно витягти саму жилу. Вона витягується з хребта досить легко.
Крок 3. Збиваємо білки
Поради кухарів: білки у нас грають важливу роль – вони потрібні, щоб соляна скоринка (шуба) не розпадалася. Білки найкраще збити в круту піну, тоді соляна паста вийде більш якісною.
Якщо Ви постуєте або просто не вживаєте яйця, можна білки замінити водою. Просто додати її трохи і ретельніше збивати до отримання густої пасти.
Крок 4.
Натираємо цедру в сіль.
Крок 5.
Змішуємо сіль, цедру і білки.
Крок 6. Обмащуємо рибу сіллю
Поради кухарів: Пасту варто поділити – частину пасти розподіляємо по деку, на неї кладемо рибу, потім обмазуємо її зверху сіллю. Важливо, щоб в соляній шубі не було «лисин». Тоді весь сік буде залишатися всередині, риба запікатиметься рівномірно і не буде нічого втрачати.
Крок 7. Приготування риби
Запікаємо рибу в духовці при температурі 180 градусів протягом 20-25 хвилин.
Поради кухарів: час запікання залежить від розміру риби. 20 хвилин знадобиться на таку невелику рибку, вагою до 1 кг. 30-40 хвилин – на рибу більше кілограма.
Крок 8. Розбиваємо соляну скоринку і розбираємо рибу
Поради кухарів для ефектної подачі страви на новорічний стіл: перед подачею на стіл потрібно полити запечену соляну шубу чаркою горілки і підпалюємо. На смак це не впливає, це просто красивою подачі. Краще не робити таке шоу в квартирі, бо це небезпечно. Але якщо Ви святкуєте на дачі або на відкритій веранді, Ви можете підпалити рибу перед подачею.
Потім розбиваємо соляну кірку, знімаємо її і відокремлюємо філе від хрящів. У стерляді тут перевага перед іншими рибами, так як у неї не кістки, а хрящі, та й тих мало.
Крок 9. Гарнір
Подаємо з будь-яким гарніром, добре використовувати овочі, лимон, можна зробити білий соус. На гарнір також дуже добре смакуватиме відварений розсипчастий рис.
Смачна запечена риба – це легко і смачно і ваш святковий новорічний стіл буде неперевершеним!