Оселедець під шубою – традиційна страва на новорічному столі українців. Пропонуємо оригінальний рецепт, який додасть новизни та приємно здивує Ваших гостей за новорічним столом. Шуба, як ще називають цей салат у народі, може стати майже тортом з оселедця та овочів.
Інгредієнти
- буряк – 300 гр;
- картопля – 300 гр;
- морква – 300 гр (можна трохи менше, якщо Вам не подобається занадто солодкий присмак);
- оселедець – близько 500 гр;
- майонез – 250 гр;
- желатин – 25 гр;
- вода – 100 мл;
- сіль, перець – за смаком.
Усі овочі попередньо відварити та почистити. Оселедець почистити та вибрати всі кісточки.
Для прикрашання салату знадобляться:
- петрушка чи кріп – пару гілочок;
- майонез за смаком.
Покроковий процес приготування
Очищені овочі потрібно натерти на самій великій тертці.
Філе оселедця, попередньо відфіліроване, потрібно порізати дрібними шматочками.
Желатин перекладаємо у велику чашку (миску) та заливаємо водою для набухання.
Після набухання желатину, починаємо готувати соус. Ставимо чашку з желатином на водяну баню, щобі він повністю розчинився. Потім додаємо до желатину майонез та розмішуємо до однорідної консистенції.
Порада від Ганка:
для приготування за цим рецептом, для соусу краще підготвувати домашній майонез. Він краще буде перемішуватися з желатином, тим самим Ви зможете досягти ідеальної консистенції без грудочок.
Формуємо шари салату з соусом
Подрібнений буряк змішуємо з 1/4 частиною приготовленого нами соусу. Якщо бажаєте, можете додати до буряка трохи солі та перцю. Добре вимішайте та викладаємо у силіконову форму, яку заздалегідь потрібно змазати олією. Це буде наш перший шар салату.
Подрібнену моркву поєднайте з 1/4 частиною желатиново-майонезного соусу, добре вимішуємо. Потім викладаємо другим шаром у силіконову форму.
Оселедець, що ми порізали шматочками, змішуємо з 1/4 частиною соусу та викладаємо наступним шаром на моркву.
Подрібнену відварену картоплю трошки присолимо та поперчимо (за бажанням) та поєднуємо з останньою частиною нашого желатиново-майонезного соусу. Потім добре перемішуємо і після цього викладаємо останнім шаром у силіконову форму.
Після цього накриваємо салат за оригінальним рецетом оселедець під шубою харчовою плівкою. У плівці зубочисткою зробіть декілька дірочок і поставте у холодильник або у інше прохолодне місце. Салат повинен простояти 5-6 годин, а краще всю ніч. За цей час він добре просочиться і стане неймовірно смачним.
Підготовка салату для подачі на святковий стіл
Викладаємо салат оселедець під шубою на блюдо.
Порада від Ганку:
щоб просто і охайно викласти салат з силіконової форми, зробіть таким чином. В одну руку беремо форму з салатом, накриваємо зверху блюдом і дуже міцно притискаємо. Далі швидко перевертаєте, щоб блюдо опинилось знизу, а Ваша формочка з салатом – зверху на блюді. Після чого просто підніміть силіконову форму – салат оселедець під шубою у Вас на блюді.
Прикрасити зверху салат можна таким чином: змазати майонезом та покласти декілька гілочок зелені. Для прикрашання краще використовувати покупний майонез, він «не потече», як домашній.
Оселедець під шубою готовий, він стане прикрасою Вашого новорічного столу і сподобається близьким та друзям. Господиня 2019 року Жовта Земляна Свиня, також буде задоволена таким гостинцем.