Обрізка винограду – необхідна частина догляду за цією культурою. Основні правила і рекомендації, як обрізати виноград в залежності від пори року, які надали фахівці, допоможуть зробити це своєчасно. Обрізати виноград слід в залежності від пори року. Кожна сезонна процедура має свої особливості
Як обрізати виноград в залежності від пори року: особливості весняної обрізки
Навесні обрізання винограду має на меті позбутися старих та хворих пагонів. Куші винограду треба ретельно оглянути перед обрізанням. Адже листя ще немає і треба уважно стежити, щоб не пошкодити здорові гілки. Також фахівці рекомендують вирізати надто тоненьку і надто товсту лозу. З минулорічного приросту залишаються короткі сучки заміщення (2-3 вічка) і плодова стрілка (не більше 10 очок).
Літня обрізка винограду: основні правила і рекомендації
Після закінчення цвітіння винограду, кущі треба прорідити. Там де зав’язалися грона, потрібно видалити листя.
Протягом літа виноград пасинкують. Тобто ті пагони, які виросли з молодих бруньок, треба обрізати. У пасинків залишається лише нижня пара листів, всі інші – вирізаються.
Наприкінці серпня проводиться карбування, тобто прищепа лози. Це допоможе направити сили рослини на дозрівання виноградного грона.
Як обрізати виноград восени: основні правила і рекомендації
В більшості випадків фахівці рекомендують проводити цю обрізку, якщо виноград буде накриватися на зиму. Важливо, щоб над обрізаними очками, залишалося кілька сантиметрів лози.
Догляд за виноградом у серпні: що потрібно знати про підживлення і карбування