Шпинат – надзвичайно корисна рослина, яка містить безліч корисних речовин. В сезон ми збираємо шпинат, поки він не пішов у стрілки. Корисні підказки, як заморожувати шпинат в домашніх умовах, допоможуть зробити заготовку шпинату і використовувати його для приготування різних страв і соусів.
Шпинат і його корисні властивості
Всі знають про надзвичайну користь шпинату. Особливо ця листова зелень цікава для тих, хто слідкує за вагою. Адже в трьох звичайних чашках листочків шпинату (сирого) міститься всього 20 калорій, без жиру, 2 грами білка і 3 грами вуглеводів з 2 грамами клітковини (тобто 1 грам чистих вуглеводів).
Незважаючи на те, що в шпинаті так мало калорій, він багатий поживними речовинами. Порція з трьох чашок забезпечує більш 300% добової потреби у вітаміні K, що підтримує кістки. Шпинат також забезпечує більш 160% денної норми вітаміну A і близько 40% вітаміну C, які підтримують імунну функцію і сприяють здоров’ю шкіри. .
Шпинат також містить 45% денної потреби в фолієвої кислоти, вітамін B, який допомагає формувати еритроцити і ДНК. А шпинат забезпечує 15% денної норми заліза і магнію, 10% калію і 6% кальцію, а також меншу кількість інших вітамінів групи В.
Отже, вживаємо шпинат як у свіжому вигляді, так і в стравах.
Як заморозити шпинат в домашніх умовах за покроковими рекомендаціями
Шпинат, як зимову заготовку, можна заморожувати. Даний спосіб не потребує багато зусиль і за цими покроковими рекомендаціями просто і легко наморозити будь-яку кількість шпинату.
Алгоритм, як заморожувати шпинат
- Листя шпинату перебираємо від зайвих домішок і миємо у дуршлагу, даємо стекти воді.
- В цей час кип’ятимо воду і підготовлений шпинат кидаємо у кріп.
- Підварюємо шпинат близько 1 хвилини, щоб листя шпинату зменшилося в об’ємі.
- Зливаємо воду і відкидаємо приварений шпинат на дуршлаг, щоб стекла вся зайва вода.
- Даємо шпинату охолонути.
- Беремо в руки листя і формуємо кульки з шпинату (як ми формуємо кульки для тефтелів).
- При формуванні кульок треба трохи прижимати листя, щоб вичавити максимально вологу. Розмір кульок шпинату не треба робити надто великими, щоб зручніше було використовувати.
Заморозити шпинат можна кількома способами
спосіб 1: готові кульки розкласти на дощечку, щоб між ними була відстань і заморозити. Потім вже заморожені кульки скласти в контейнер і скласти на зберігання у морозильну камеру. Цей спосіб зручний, тому що кульки легко буде брати кожну окремо.
спосіб 2: сформовані кульки з шпинату можна скласти порційно у пакети і заморожувати. Розмір порції визначайте самостійно. Наприклад, в один пакет заморозки (1 порція), можна покласти 3 кульки – це стане основою для соусу чи заправки до супу.
спосіб 3: ємність для льоду заповнюємо маленькими кубиками, сформованими з підготовленого шпинату і так заморожуємо.
спосіб 4: цей спосіб трохи відрізняється від попередніх. Можна приварити хвилину шпинат, дати стекти воді і заморожувати листочками.
Заморожувати шпинат – це зручний спосіб зберігати вітамінну рослину в морозильці, вона займає небагато місця і легко обрати кількість для приготування в залежності від страви (рецепту).