ГоловнаГосподиняДогляд за перлами в домашніх умовах: корисні поради, як чистити та зберігати...

Догляд за перлами в домашніх умовах: корисні поради, як чистити та зберігати перли

Щоб коштовності мали гарний вигляд, слід за ними регулярно доглядати. Який догляд повинен бути за перлами, що можна виконувати в домашні умовах? Корисні поради фахівців підкажуть, як правильно чистити та зберігати перли, що шкодить виробам з перлів?

Як правильна чистити перли в домашніх умовах?

Правильний догляд за перлами, як і за іншими коштовностями, запорука їх гарного вигляду на довгий час.

Ці декілька порад допоможуть повернути перлам їх ніжне сяйво:

  • треба протерти перлини картопляним крохмалем, щоб прибрати зайву вологу та забруднення;
  • наступна порада – промивати перли у підсоленій воді;
  • промити перли в слабкому розчині мильної води, а потім просушити та відполірувати м’якою тканиною.

Взагалі всі каблучки, ланцюжки слід періодично промивати в мильній воді, ополіскувати та протирати м’якою серветкою, щоб не залишалося вологи.

Догляд за перлами в домашніх умовах: що не можна робити

Ці правила допоможуть правильно й довго зберігати вироби з перлів у прийнятному стані.

Чого слід уникати, щоб не нашкодити виробам з перлів?

  • висока температура. Якщо перли лежать на комоді в кімнаті – це погано для них, тому що коли в кімнаті спекотно, процес зневоднення верхнього шару прискорюється. Що позначається на вигляді перлів;
  • вологість. Як зазначалося вище, перли не люблять сухе повітря, тому що відбувається зневоднення, а арагоніт (основна складова частина перлини)починає відшаровуватися. Але й через надмірну вологість перлини будуть тьмяніти. Крім зберігання, вадлива порада: не слід одягати вироби з перлів, якщо в планах є відвідування басейну чи водойми, сауни, навіть приймати душ в перлах не варто;
  • сонячне світло. Слід уникати потрапляння прямих сонячних променів на перлини, тому що перлини будуть тьмяніти, набувати жовтуватого відтінку. Через перебування перлів під прямими сонячними променями в спекотну погоду, вони поступово будуть втрачати свій насичений колір та блиск.
  • повітря. Для перлин важливе значення має відсутність пилу, тому що осідаючи на перлину,  частинки пилу, ушкоджують їх своїми гострими краями й тим самим поступово позбавляють блиску. Негативний вплив несе й тютюновий дим – через нього перлини можуть жовтіти й тьмяніти.
  • побутові та косметичні засоби. Такі речі в аерозольних упаковках, як, наприклад,  дезодоранти, лаки для волосся, антистатики для одягу, аерозольна косметика для одягу та взуття, негативно впливають на поверхню перлів.

Як бачимо, чимало чинників впливають на вигляд виробів з перлів. Тому важливо правильна доглядати за перлами (це ми вже знаємо, як робити) та зберігати перли, про що сказано нижче.

Як зберігати перли вдома

Ідеальний варіант для зберігання перлів – в шкатулках для дорогоцінностей. Треба слідкувати, щоб перли в такій скриньці лежали вільно, не стикаючись із замками. Скринька повинна міцно закриватися, щоб пил і світло не потрапляли всередину.

Не можна зберігати в поліетиленовому пакеті, перли повинні дихати. Також не можна зберігати в мішечку з тканини, блиск перлин може бути втрачений через тертя тканиною.

Як бачимо, догляд за перлами в домашніх умовах не такий вже й складний. При правильному зберіганні та догляді перли не втрачають краси протягом довгих років.

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст