Вміння правильно проводити окулірування (щеплення) плодових культур допоможе отримати на одному дереві різні сорти плодів. При цьому не доведеться висаджувати нові дерева. Прості і корисні поради підкажуть, як правильно зробити окулірування (щеплення).

Як зробити окулірування (щеплення) плодових культур: період щеплення і живці

Зазвичай у нашому кліматі, окулірування проводиться з липня і приблизно до 20 серпня. На живці потрібно вибирати однорічні пагони. Зберігати їх можна не більше 5-7 днів у холодильнику, загорнувши у вологу серветку або харчову плівку. Найкращий варіант для проведення окулірування, це взяти бруньки від свіжозрізаних пагонів. Відразу після зрізання пагону, слід видалити листя, але залишити короткі частини черешків — не більше 0,5 см.

Окулірування проводиться лише на молодих деревах, вік яких 3-6 років з гілками діаметром приблизно 1 см. Якщо складається ситуація, що прищеплювати потрібно дорослі рослини, тоді заздалегідь на них робиться весняна обрізка. А окулірування потім виконується на нових пагонах, які відросли за літо.

Як зробити окулірування (щеплення брунькою) плодових культур: основні етапи

Як зробити окулірування (щеплення) плодових культур
Готуємо підщепу і прищепу і слідкуємо, щоб щиток не рухався після щеплення

Проводити окулірування потрібно точно і швидко. Тому що від цього залежить, щоб тканини не окислювалися під впливом навколишнього середовища. Судини не закупорювалися і підщепа добре зросталася з прищепою.

Окулірування плодових дерев складається з 4 основних етапів.

  1. З пагона, з якого робиться прищепа, треба зрізати щиток – смужку кори довжиною до 2,5-3 см, обов’язково, щоб був шар деревини під брунькою. Цей щиток повинен бути гнучким, а брунька не пошкодженою і розташована посередині щитка.
  2. Проводимо Т-подібний надріз на підщепі у два кроки: спочатку робимо поперечний надріз, а потім – вздовж підщепи. Розмір надрізу на корі – до 3 см.  Потім обережно лопаткою або садовим ножем треба відгорнути кору від деревини (ніби оголити деревину).
  3. Ставимо Т-подібний щиток у підготовлений надріз, щоб поєднати шари камбію на підщепі і прищепі.Після щеплення, це місце бажано обробити садовим варом, щоб не було інфікування рослини.
  4. Закріплюємо щиток підв’язкою, починаючи знизу і до гори. Обов’язково треба слідкувати, шлюб не зачепити бруньку – залишити її вільною, без обв’язу. Також, треба слідкувати, щоб не зрушити щиток з місця.

Після цього, багато садівників покривають місце щеплення тонким шаром оліфи.

Щеплення плодових дерев методом окулірування дає майже 100-відсоткове приживання живців.