ГоловнаСад та городЯк часто поливати у спеку огірки, капусту, помідори й інші овочі: важливі...

Як часто поливати у спеку огірки, капусту, помідори й інші овочі: важливі правила поливу

Нарешті в Україні настало справжнє літо. Це приємне відчуття, але воно несе і певні додаткові турботи про рослини. Адже спека здатна знищити наші овочі і фрукти. Тому, важливі правила поливу вказують як часто необхідно поливати огірки, капусту, помідори й інші овочі. Ці рекомендації допоможуть краще організувати свої роботи і надати необхідну поміч городині

Основні правила поливу рослин у спеку, яких потрібно притримуватися

У велику спеку потрібно не просто поливати рослини, а використовувати техніку – проливати рослини. Тобто полив проводиться поетапно: спочатку даємо воду, щоб вона змочила верхній шар грунту. Поки можна так само пролити інший кущик. Потім, як першу воду ввібрала земля, додати ще води і дати їй проникнути, потім третій. Цей метод допоможе зволожити грунт у глибину і досягти коренів, а не просто змочити верхній шар грунту, як буває при звичайному поливі.

Звичайний полив добре використовувати, коли погода міняється: дощі і сонце, тобто земля не висихає у глибину.

  1. Існує правило, коли грунт «важкий» , наприклад, глинистий, тоді поливати слід менше. Садівники дають поради, які квіти краще підходять для глинистого грунту. Якщо грунти «легкі» – піщані, потрібно поливати частіше. Для піщаного грунту варто висаджувати квіти, які найкраще там будуть рости.
  2. Після поливу обов’язково потрібно розпушити верхній шар грунту, щоб земля не «спеклася», не взялася кіркою, перекриваючи доступ кисню до коріння. Також, це допоможе краще утримувати вологу у кореня і не давати йому загнивати.

Як часто поливати у спеку огірки, капусту, помідори: важливі правила поливу

Огірки

Цей овоч потрібно поливати, використовуючи метод дощування під корінь. Проводити дощування потрібно вранці, до настання спеки (радять не пізніше 7-8 години ранку) або пізнім вечором, коли сонце вже не таке пекуче – після 19 години.

Важливо: не можна допускати оголення коренів огірка під час поливу. Якщо таке сталося, треба нагорнути землю і вкрити корінці.

Капуста

Всі види капусти дуже люблять воду, тому їм чи найбільше потрібен рясний полив під корінь. Після поливу, як зазначається вище, обов’язково треба розпушити землю. Зазвичай це робиться коли вода повністю увібралася в землю.

Коли капуста вже визріває і скоро планується збір урожаю, полив необхідно зменшити. Це стане запобіжним заходом, щоб качани капусти не порепалися.

Помідори

Полив помідорів повинен бути помірним, під корінь. Але треба зважати на погодні умови у регіоні і на погоду взагалі. Тобто, при поливі слідкуємо за рослиною і за необхідності регулюємо його інтенсивність. Бо, якщо під час цвітіння помідор недоотримає вологи, то зав’язь томатів почне опадати.

Коли помідори будуть дозрівати, полив скорочуємо. Цим ми уникнемо водянистого смаку плоду.

Як часто поливати у спеку моркву, буряк, кабачки та гарбузи: важливі правила поливу

Морква і буряк

Коренеплоди після сходження насіння потребують рясного поливу. Поливати моркву і буряк треба з лійки, на якій є насадка-розпилювач. Це допоможе уникнути «пробивання» і розмивання грунту біля ніжних корінців рослин. Важливо слідкувати за морквою, тому що через суху погоду чи надмірний полив коренеплід буде тріскатися.

Для буряку рекомендується періодично робити полив підсоленою водою: 1 столова ложка солі на відро води.

Кабачки і гарбузи

Ці культури не потребують частого поливу. Достатньо поливати кабачки і гарбузи 1-2 рази на місяць. Проте полив повинен бути дуже інтенсивний,  як мінімум 2 відра на один кущ рослини. Коли підгорнули, полив припиняється на кільки тижнів (3-4 тижні не поливаємо).

За місяць до збирання кабачків і гарбузів, полив треба повністю припини.

Як часто поливати у спеку часник і цибулю: важливі правила поливу

Полив цибулі і часнику

Рослини, які займають значну частину у наших стравах, полива треба досить нечасто – в середньому раз на 5 днів, раз на тиждень.

Перед тим, як збирати урожай, тижня за 2-3 до цього, полив часнику і цибулі припиняється повністю. Інакше рослини будуть погано зберігатися, будуть вразливими до хвороб.

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст