Наш настрій залежить від багатьох чинників, у тому числі і від того, чим ми харчуємося. Продукти, які створюють настрій: гарний чи поганий через вміст певних речовин.
Продукти, які створюють настрій з негативним відтінком і від них варто відмовитися
Кава і чай
Кофеїн стимулює вироблення адреналіну і у людини з’являється відчуття «приливу сил», якого насправді немає, а є збудження нервової системи, яке через короткий час спадає. Всі ці різкі сплески і спади нервового збудження виснажують нервову систему. Саме тому кавомани так частина п’ють каву, щоб підтримувати потрібний рівень адреналіну.
Чай діє схожим чином, тому що і чорний, і зелений чай також містять кофеїн. Якщо ви страждаєте від перепадів настрою, то вам краще пити напої без кофеїну: трав’яні чаї, соки, компоти і т.п.
Дієтична кока-кола
Часто помилково люди вважають, що пити дієтичну кока-колу краще, ніж звичайну. Проте це помилка, тому що в цьому напої міститься багато штучних замінників цукру, ароматизаторів, що регулярне вживання може спричинити багато проблем і серйозніших, ніж перепади настрою.
Як тонізуючий напій, фахівці радять пити воду з лимонним соком і медом, звичайну чисту воду.
Цукор
Велика помилка вважати, що цукор дає енергію. Рафіновані продукти, в т.ч. і цукор, різко піднімають рівень цукру в крові, через що організм змушений виробляти інсулін для нормалізації рівня. Якщо Ви регулярно протягом дня їсте солодощі, п’єте напої з цукром, то провокуєте постійні різкі стрибки рівня цукру в крові. Це виснажує організм і часто викликає почуття дратівливості, втоми, втрати енергії.
Варто зменшити кількість вживання солодощів, а краще – замінити солодощі на продукти з цільного зерна (каші, випічка), горіхи, сухофрукти або свіжі фрукти, фреші. Якщо Ви любите шоколад, то краще вибирати чорний шоколад з мінімумом цукру.
Соя та продукти з неї
До складу соєвих продуктів входить речовина «гойтрогени», які іноді можуть провокувати проблеми у роботі щитовидної залози. Порушення гормонального фону часто відображається у зміні настрою.
Сою можна замінити, вживаючи горіхи, боби і пророщену пшеницю.
Продукти, які створюють гарний настрій і підтримують нервову систему
Фолієва кислота
Вживання продуктів з вмістом фолієвої кислоти позитивно впливає на стан організму людини і піднімає настрій. Нестача фолієвої кислоти спричиняє зміну настрою і може викликати депресивний стан. Це пов’язано зі зниженням рівня серотоніну («гормону задоволення») в мозку. Фолієва кислота у великі кількості міститься практично в будь-якій зелені, шпинаті, бобових, полуниці. Потрібно регулярно вживати ці продукти, адже вони не тільки позитивно впливають на наш настрій, але і допомагають зберегти красу і здоров’я.
Спеції
Всі знають чудові властивість спецій. Але не всі знають, що вони не просто надають кращого смаку стравам, але й можуть виступати як ліки. В середньовіччя через спеції велися війни. Спеції увібрали в себе таку кількість сонячної енергії, смаку, корисних властивостей, що буквально щіпка, здатна впливати на самопочуття і настрій. Прянощі стимулюють вироблення ендорфінів – «гормонів радості». Регулярне використання відповідних спецій в приготуванні їжі,допоможе запобігти багатьом захворюванням, поліпшити самопочуття і настрій.
Універсальні спеції: куркума, імбир, базилік, гвоздика, фенхель, чорний і білий перець, коріандр, кориця, кардамон. Їх можна і потрібно додавати також в зігріваючі напої.
З багатьма спеціями існують домашні заходи по догляду за обличчям і тілом, вони позитивно впливають на схуднення.
Вітамін D
Цей вітамін у достатній кількості виробляється організмом під впливом сонячного світла. Тому сонячними днями у людей гарний настрій і достатньо енергії і сил. Взимку світовий день і кількість сонячних годин суттєво менше, тому так важливо в цю пору вживати продукти, які містять вітамін D: молоко, злаки, апельсиновий сік, гриби.
Звичайно, на настрій впливає багато чинників. Тому важливо прислухатися до себе, щоб з’ясувати причини перепаду настрою – це через втому, нестачу необхідних речовин чи через психологічний дискомфорт. Тільки так можна допомогти собі.