Існує багато дієт, які базуються на відсутність у харчуванні вуглеводів або низьковуглеводні дієти. Проте медики не завжди позитивно відгукуються про такий режим харчування. Вони вважають, що вуглеводи просто необхідні організму. А повільні вуглеводи принесуть користь для здоров’я. Також, фахівці розповіли в яких продуктах вони містяться. Кожна людина сама обирає як їй харчуватися, але поради медиків варто вивчити і взяти до уваги.
Повільні вуглеводи: їх користь
Без вуглеводні дієти обіцяють швидке схуднення. Наприклад, такі, як дієта Дюкана або Кремлівська дієта. Але проблема всіх дієт полягає в одному сумному факті: жити на дієті вічно не можна. Рано чи пізно організм не захоче терпіти нестачу вуглеводів. Вуглеводи життєво необхідні для нормальної життєдіяльності: вони – природний і найбільш ефективне джерело енергії.
Особливо відчуває нестачу вуглеводів головний мозок. Не отримуючи досить глюкози, він гальмує процеси обміну речовин і не дає худнути. Те, що споживання вуглеводів призводить до зайвої ваги, правдиво лише частково. Насправді різкі викиди цукру в кров і подальше збільшення жирової маси тіла викликають прості, швидкі вуглеводи.
Термін «Повільні вуглеводи» отримали свою назва – повільні – через низьку швидкість їх розщеплення організмом на прості складові. Цей процес досить тривалий, у результаті якого зростання рівню цукру в крові відбувається повільно. І як наслідок – не виникає вуглеводних та інсулінових піків, які призводять до накопичення жирової маси. Тобто, завдяки повільному розщепленню вуглеводів, рівень глюкози тримається довго і його достатньо для роботи організму
Позитивні моменти при вживанні повільних вуглеводів:
- відчуття бадьорості та наповнення енергією;
- відсутнє різке почуття голоду;
- немає стрибків настрою (у всякому разі, пов’язаних з надлишком / недоліком глюкози).
Повільні вуглеводи: в яких продуктах вони містяться
Повільні вуглеводи містяться з продуктами, в яких низький глікемічний індекс. Дієтологи і медики радять віддавати перевагу у своєму раціоні саме таким продуктам
- злакові
цільнозернові продукти (хлібці, цільнозернові каші, цільнозерновий хліб), вірменський чи перський лаваш з пшениці грубого помелу;
- макаронні вироби і темний рис
цільнозернові макарони, макарони з твердих сортів пшениці;
- напої
знежирене молоко, соки-фреш, незбиране молоко;
- фрукти
апельсини, вишня, яблука;
- овочі
морква, капуста, зелень, огірки, помідори, зелені листові овочі;
- інші продукти
насіння, горіхи.
Швидкі вуглеводи з високим глікемічним індексом
Фахівці радять або зовсім виключити з раціону харчування ці продукти, або вживати їх мінімально.
Злаки: білий хліб і хлібобулочні вироби, кукурудзяні пластівці.
Макаронні вироби і рис: білий рис, макарони з м’яких сортів пшениці.
Напої: солодка газована вода, пакетовані соки.
Фрукти: сухофрукти, банани, ананас, виноград.
Овочі: картопля, кукурудза, батат.
Інші продукти: мармелад, попкорн.