Вересень несе багато роботи на городі. Загальні поради, що треба встигнути зробити на городі на початку осені, допоможуть виконати всі необхідні роботи. Адже знання, що і як збирати і складати на зберігання, які культури підживити і що робити на грядках, стануть запорукою ситої зими і майбутнього врожаю. Деяка городина вже прибрана, але грядки поки не пустують, урожай продовжує радувати.
Робота на городі на початку осені: що треба встигнути зробити з капустою
На початку вересня потрібно підживити пізньостиглі сорти капусти. Для цього треба використовувати фосфорні і калійні добрива. Буде доречно підживлювати білокачанну капусту суперфосфатами, сірнокислим калієм або настоянкою деревної золи.
Якщо погода спекотна і земля пересохла, необхідно обов’язково поливати капусту.
Робота на городі на початку осені: що треба встигнути зробити з помідорами, баклажаном і перцем
У відкритому грунті томати збираються по мірі їх дозрівання. Можна збирати не до кінця достиглі помідори, щоб вони дозріли у приміщенні при температурі +16°C …+20°C. Щоб помідори зберігати у свідому вигляді протягом 1-2 місяців, їх слід розмістити у підвал або холодильник. Температура для такого зберігання томатів +1°C…+3°C.
При вирощуванні томатів, перцю і баклажанів у теплиці, слід контролювати і не допускати надмірної вологи повітря.
Щоб прискорити дозрівання помідорів і перцю в теплиці, їх потрібно на ніч накривати плівкою (на каркасі).
Для баклажана можна використати наступний агротехнічний прийом: зробити невеликі продольні надрізи у нижній частині стебла. Чи дуже обережно треба надірвати коріння. Це необхідно, щоб зменшити відтік поживних речовин у плоди, що прискорить їх дозрівання.
Робота на городі на початку осені: що треба встигнути зробити з огірками, часником і цибулею
На початку осені, після завершення плодоношення, слід прибрати всі зеленці, включаючи самі дрібні, які можна використати на маринування.
З часником не можна пропустити строки збору врожаю, інакше його голівка розпадеться і часник буде погано зберігатися
Щоб часник і цибуля добре зберігалися, після викопування їх слід підсушити на сонці. Оптимально підвісити у пучках у добре провітрюваному приміщенні. Наприклад під навісом. Можна скласти на горищі на 2-3 тижні для їх повного висихання.
Робота на городі на початку осені: що треба встигнути зробити – буряк і морква
На початку осені на городі слід прибрати крупні плоди ранніх сортів моркви (вибірково – самі великі), посадженою на озимий посів. Цю моркву можна використовувати у стравах і у рецептах для зимових заготовок.
Робота на городі на початку осені: що треба встигнути зробити – гарбуз
У довгоплетистих сортів гарбуза, треба прищипувати пагони, видалити нові жіночі квітки. Також слід залишити для визрівання від 1 до 5 плодів залежно від сорту. Під великі плоди гарбуза треба підкласти дощечки, щоб вони не лежали на землі. Це вбереже їх від гниття.