ГоловнаСад та городМангольд: вирощування, як і коли збирати врожай, які корисні речовини містить

В українців все більшу популярність завойовує мангольд, і це не дарма, адже культура надзвичайно багато на корисні речовини й має гарні смакові якості. Як вирощувати мангольд? Як і коли збирати врожай? Яка користь мангольду? – корисні поради нижче в дописі

Що таке мангольд, які корисні речовини містить ця культура?

Мангольд – це родич буряка, але на відміну від нього, в мангольда не росте підземна частина (сам плід), а лише листова «крона» та черешки. Мангольд має чудовий смак і з його застосуванням можна готувати чимало страв. Наприклад, салат з листя мангольда та дрібно порізаних черешків – вони соковиті та смачні (за смаком черешки мангольду чимось подібні до спаржі). З листя мангольду можна робити голубці чи інші види рулетиків з начинкою, наприклад, з риби або сиру.

Щоб зрозуміти, яка користь вживання мангольду, варто ознайомитися зі складом корисних речовин

У 100 г мангольду міститься:

  • вода – 92-66 г води;
  • білки – 1,8 г;
  • жири – 0,2 г жирів;
  • вуглеводи – 2,1 г ;
  • клітковина (харчові волокна) –  1,6 г.

Вітаміни в мангольді (на 100 г овочу)

  • вітамін А (бета-каротин) — 3,65 мг;
  • вітамін В1 (тіамін) — 0,04 мг;
  • вітамін В2 (рибофлавін) — 0,09 г;
  • ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) — 0,4 мг;
  • вітамін В5 – 0,172 мг;
  • вітамін В6 (піридоксин) – 0,1 мг;
  • вітамін С (аскорбінова кислота) – 30 мг;
  • фолієва кислота (вітамін В9) – 14 мкг;
  • вітамін Е (токоферол) – 1,89 мг;
  • вітамін К (філлохінон) – 830 мкг;
  • холін (вітамін В4) – 18 мг.

Макроелементи:

  • калій – 379 мг;
  • кальцій – 51 м;
  • магній – 81 мг;
  • натрій – 213 мг;
  • фосфор – 46 мг.

Мікроелементи:

  • залізо – 1,8 мг;
  • марганець – 366 мкг;
  • мідь – 179 мкг;
  • селен – 0,9 мкг;
  • цинк – 0,36 мг.

Калорійність 100 мангольду становить близько 19 ккал.

Як бачимо, регулярне вживання мангольду, дуже корисне для здоров’я нашого організму.

Мангольд: агротехнічні правила вирощування, схема посадки мангольду

Ця культура дуже невибаглива і тому її вирощування не потребує надзусиль. Мангольд – дворічна, холодостійка культура, тому перший посів можна робити вже наприкінці квітня. Восени, якщо добре накрити кущики, мангольд буде плодоносити й наступного сезону.

Для мангольда слід вибирати добре освітлені ділянки з пухким грунтом. Перед посадкою у відкритий грунт, насіння мангольду слід замочити в блідо-рожевому розчині марганцю на одну-дві години. Це не тільки додатково знезаразить насіння, а ще й простимулює швидше проростання.

Схема посадки мангольду на грядках

  • борозенки робимо на відстані не менше 40 см одне від одної;
  • насіння висівається на глибину 2-3 см;
  • відстань між насінинами становить в середньому 15-20 см одне від одного.

Пікірування сіянців проводиться, коли з’являються 2-3 справжніх листочки.

Мангольд слід регулярно прополювати й розпушувати землю – стандартний догляд як за всіма культурами.

Біля яких рослин можна саджати мангольд?

Плануючи посадки, слід пам’ятати, що є гарні «сусіди» та погані для кожної рослини. Біля грядки мангольду добре висаджувати капусту, редиску, моркву, бобові. А ось поруч зі шпинатом мангольд краще не сіяти.

Полив та підживлення мангольду

Ця культура любить добре зволоження. Фахівці зазначають, що регулярний поли та багатий на органіку грунт, дозволять виростити гарний врожай як листків, так і черешків мангольду.

Якщо грунти бідні (та й багаті) проводиться підживлення:

  • двічі або тричі за сезон органічним добривом;
  • або комплексним добривом (розчин в пропорції 10 г на 10 літрів води).

Важливо не допускати перезволоження і надмірної кількості органіки (якщо рослина в тіні чи напівтіні, органіка може не встигнути розкластися і мангольд отримає непотрібну кількість речовин).

Як і коли збирати врожай мангольду

В залежності від сорту мангольду, збирати врожай можна через 60 – 100 днів. Листя мангольду можна збирати для вживання, коли їх з’явиться не менше 5-7 штук в розетці. Городники кажуть, що листя можна зрізати відразу все (великі, дрібні листочки в центрі розетки лишаємо), а можна зрізати необхідну кількість листків. Проте слід пам’ятати, що листя мангольду треба зрізати до того, як воно грубішає, інакше воно стаж менш смачним. Фахівці зазначають, що при частому зрізанні листя з куща, воно швидше буде відростати знову.

Починати зрізати листя мангольду слід з листочків, які знаходяться назовні розетки й максимально близько до землі. Інакше місяця зрізу в середині розетки можуть починати гнити.

Наприкінці сезону розетку мангольда можна викопати й посадити в горщик для пророщування вдома. Але місце повинно бути добре освітлюваним.

Як вирощувати батат в Україні, щоб отримати «солодку» картоплю до свого столу

Ви не можете копіювати текст