ГоловнаСад та городЯк вирощувати батат в Україні, щоб отримати «солодку» картоплю до свого столу

Як вирощувати батат в Україні, щоб отримати «солодку» картоплю до свого столу

Батат поки що не сама розповсюджена культура на українських теренах. Але ця солодка картопля все більше завойовує серця господинь. Живцювання, посадка, вирощування, збір урожаю і зберігання бульби батату проводити досить нескладно, якщо слідувати агротехнічним правилам і прислухатися до порад фахівців

Як провести розмноження батату: живцювання

Як вирощувати бульби батат в Україні, щоб отримати «солодку» картоплю до свого столу
Живцювання батату і вирощування паростків у горщику для подальшої пересадки у відкритий грунт

Батат висаджують і в декоративних цілях, бо він має красиве листя. Але ще ця культура дає дуже смачні клубні солодкуваті на смак, які нагадують картоплю. Батат так і називають – солодка картопля.  Батат – теплолюбива рослина і може зростати до 180 днів. Для нашого регіону треба вибирати більш швидкостиглі сорти. І тоді, при висаджуванні живців у травні, у вересні ми отримаємо смачну солодку картоплю.

Якщо ви хочете спробувати виростити в себе на городі цей коренеплід, потрібно слідувати порадам фахівців.

Технологія живцювання батату проста:

  • треба купити в магазині кілька бульб батату;
  • бульбу ріжемо на кілька частин і складаємо у ємності;
  • коли з’являться паростки, живці бульби треба пересадити у горщики.
  • У травні батат садимо у відкритий грунт.

Батат: яку ділянку виділяти для вирощування

Батат: живцювання, посадка, вирощування, збір урожаю і зберігання бульби батату
Батат смачний овоч, яким можна оформлювати присадибну ділянку

Для вирощування батату слід виділити ділянку з гарним сонячним освітленням (максимальним на вашій ділянці), але важливо максимально закритому від вітру. Ця культура віддає перевагу легким і плодючим землям. У важкому грунті буде проблематично отримати гарний урожай.

Добрива для грунту під вирощування батату

Батат дуже реагує на підживлення. Тому восени під перекопування треба внести (на 1 квадратний метр):

  • 1/2 відра компосту або перегною;
  • 1 столову ложку сульфату калію;
  • 1,5 столові ложки суперфосфату.

Батат: посадка

Рослини сильно розростаються вшир, тому відведіть під цю культуру достатньо місця. Існує кілька схем посадки батату, класичний варіант: 70х70 см.

Важлива порада практиків:

  • вигідніше використовувати метод, при якому в ряді рослини розміщують близько один до одного (25 см)
  • міжряддя роблять шириною 1 м.

В такому варіанті посадки бадилля сусідніх рослин переплітається, утворюючи суцільний килим зелені, під якими формується сприятливий мікроклімат. Тобто під цим сплетінням листя в спеку грунт не перегрівається і земля довго залишається вологою після поливу.

Вирощування і догляд за бататом

Батат на початку росту любить рясний полив, потім його зменшують. Його висаджуємо на грядки вкоріненими живцями, які підготували з весни. Тому перший місяць їх треба рясно поливати – поки вони повністю не приживуться і добре не вкореняться.

Потім поливи поступово починаємо скорочувати – 1 раз на 10 днів цілком достатньо. Проте зважаємо на регіон і кліматичні умови, та яке літо видалося – спекотне чи досить вологе. А за 20-30 днів до збирання врожаю полив припиняємо зовсім.

Щоб ми отримали великі і смачні бульби, батату повинно вистачати калію. Тому слід підживлювати його, коли починають формуватися бульби – зазвичай це середина серпня.

  • Для підживлення батату підходить будь-яке калійне добриво, яке використовується для картоплі.
  • Можна підживлювати органічними добривами з золи. 1-2 склянки золи слід розвести в 10 літрах води і настоювати тиждень, час від часу помішуючи. Після чого проводимо прикореневе підживлення цим розчином – 1 л рідкого добрива під кожен кущ батату.

Батат: збір урожаю і зберігання

Як вирощувати батат в Україні
Збір урожаю батату майже такий, як і картоплі

Батат багато в чому подібний до картоплі. Тому і правила збору врожаю і зберігання багато в чому схожі, але мають і свої відмінності. Строки збору врожаю можуть трохи відрізнятися в залежності від регіони, строків живцювання і посадки батату.

Як збирати батат

Збирати урожай батату починаємо в середині вересня (орієнтовно). Це робиться до настання заморозків, у суху погоду. Батат, викопаний в сиру погоду, зберігатися не буде, тому його потрібно відразу переробляти. Ознака, що можна збирати батат – пожухле (в’януче) листя і бадилля.

Цю рослину краще копати вилами – як часто копають і картоплю. Адже бульби батату досить великі і вилами менше ризику пошкодити саму бульбу.

Після того, як батат викопали, його залишають в городі, щоб він просох. Десь на півдня. Підсохлі бульби очищають від землі і сортують – здорові й цілі відправляють на зберігання, хворі і пошкоджені – на їжу.

Як зберігати батат

Перший тиждень бульби слід тримати при температурі +28 ºC … + 30 ºC, вологість повітря повинна бути 85-90%, а приміщення, де батат зберігається слід регулярно провітрювати.

Після чого бульби батату складаємо для тривалого зберігання у неглибокі ящики. Далі зберігання відбувається за температурним режимом +10 ºC … + 15 ºC. Так батат може зберігатися кілька місяців і радувати нас своїм смаком у різних стравах.

Стежити за нами у Facebook

Cтатті пов'язані за темами

Ви не можете копіювати текст