Збір урожаю практично завершено і тепер дуже важливо правильно закласти продукти на зберігання. Тому що від цього залежить, скільки часу продукти будуть зберігати свої їстівні якості. Як зберігати врожай капусти, картоплі, цибулі, моркви, буряку, гарбуза з урахуванням температури і вологості у приміщенні.
Як краще зберігати врожай капусти
Агрономи з’ясували, що найкраще зберігається капуста, яку зібрали при температурі повітря у параметрах 0°C… + 5 °C. За таких умов капуста повільніше «дихає», завдяки чому створюється менше умов для розвитку шкідливих бактерій.
Зберігати качани краще в підвалі на стелажах способом «голова до голови, ногами вгору» або підв’язати за качани до стелі. Деякі городники, перед закладанням капусти на зберігання, знезаражують її. Для цього протирають головки капусти м’якою ганчіркою, змоченою в слабкому розчині марганцівки, залишають підсохнути. А потім без всяких кочерижок треба обгорнути капусту простим папером, яка прибирає вологу (можна взяти звичайну газету), і прибирати капусту в підвал.
Ідеальна умови зберігання капусти
- температура повітря -1°C… +1°C… °;
- вологість 90-95%.
Як зберігати врожай картоплі
Дуже важлива городина для всіх українців – картопля. Часто картоплю збирають у мішки з натуральних матеріалів і спускають у погреб. Але ці коренеплоди краще зберігати в дерев’яних ящиках, в стінках яких є невеликі щілини (отвори) для вентиляції. Висота ящиків повинна бути не більше 1 м, ставити в погребі їх краще не на землю, а на дерев’яні піддони (зробити поміст) заввишки близько 15 см. На самий верх картопляної купи у ящику треба покласти шар буряку: він добре поглинає вологу, яку виділяє картопля. Так вони послужать один одному прекрасну службу.
Оптимальні умови зберігання картоплі:
- температура повітря близько +2°C… +3°C
- вологість 80-90% .
Як зберігати врожай цибулі
Цибулю можна зберігати кількома способами: у мішках і у косі
Розповсюджений варіант зберігання цибулі у невеликих сітках або в полотняній торбині, які підвішуються до балки. Якщо використовується цей спосіб зберігання, тоді потрібно обрізати хвостик цибулини на 5 см.
Зберігання у косі – в такому разі хвостик обрізати не треба. Цибулини за хвостики сплітаються у косу, яка потім теж підвішується.
Можна зберігати у спеціальних ящиках з отворами, щоб була гарна вентиляція.
Агрономи категорично не радять зберігати цибулю насипом, тому що цибулини будуть пріти, потім почнуть гнити і урожай пропаде.
Це саме стосується і часнику, який слід постійно перевіряти. Якщо деякі головки часнику підсохнуть, слід перекласти їх в скляну банку, засипати сіллю або борошном і поставити в холодильник.
Як зберігати врожай моркви
Всім відомий спосіб зберігання моркви – у ящику з піском. Замість піску можна пересипати морквини тирсою або, навіть, листям горобини. Кожен ящик не повинен бути надто великим, на дно, для кращого зберігання моркви, можна насипати цибулеве лушпиння.
Багато господинь зберігають моркву у глиняній бовтанці. Щоб її зробити, треба у відро до половини заповнити глиною, додати 4-5 літрів води і перемішати. Отримана маса повинна стати схожа на сметану. Потім береться дерев’яний ящик, його треба застелити поліетиленом. Туди складається морква у кілька шарів і заливається отриманою глиняною бовтанкою. Глина законсервує моркву – в такому вигляді вона може пролежати до літа.
Оптимальні умови зберігання моркви:
- температура повітря близько +1°C… +2°C
- вологість 85-90% .
Як зберігати буряк
Буряк краще за все зберігати у дерев’яних ящиках, пересипавши коренеплоди піском, тирсою чи, як роблять деякі городники, сіллю. Але вважається, що найкраще для зберігання буряк пересипати сумішшю піску і крейди (або гашеним вапном). Завдяки цьому утвориться лужне середовище, яке не дозволить розмножуватися хворобливим бактеріям.
Рецепт засипки: змішати 200 г товченої крейди (сухого вапна) з 10 кг піску.
Ідеальні умови для зберігання буряків:
- температура повітря близько +2°C… +3°C
- вологість 85-95%.