Приготування страв – щоденна праця багатьох господинь. Іноді, під час приготування, стауються побутові травми. Часто вони легкі, але іноді –вони можуть нести в собі загрозу здоров’ю людини. Що робити, якщо сильно порізалися на кухні під час приготування і які помилки не можна допускати, розповіли фахівці.
Що робити, якщо Ви сильно порізалися на кухні
Під час приготування іноді можна порізатися. Ось що потрібно робити у такій ситуації:
- Зазвичай достатньо прикласти чисту серветку і сильно притиснути до місця порізу. Кров зупиниться досить швидко, якщо немає захворювань, пов’язаних з порушенням її коагуляції (згортанням). Щоб прискорити процес, можна прикласти лід.
- Якщо спостерігається сильне венозна кровотеча (повільно випливає темна кров), необхідно накласти джгут нижче рівня ушкодження. Наприклад, якщо перерізана ліктьова вена, джгут накладають на передпліччя.
- Іноді можна обійтися без джгута. Кровотеча зупиняється при максимальному згинанні руки в ліктьовому суглобі і її фіксації до плеча.
- У разі, якщо кров тече поштовхами і має яскраво-червоний колір – це артеріальна кровотеча. Судину можна перетиснути пальцем, якщо Ви зумієте її знайти, а потім потрібно накласти джгут вище рівня ураження.
- Після накладення джгута слід відправитися в лікарню. Обов’язково потрібно записати час, коли Ви його наклали.
Які помилки не можна допускати, коли порізалися на кухні
Можливі помилки:
- накладення джгута на голе тіло призводить до пошкодження шкіри, тому варто підкладати тоненьку чисту серветку;
- занадто сильне затягування джгута. Може призвести до травми м’яких тканин;
- занадто тривале користування джгута (більше двох годин) стає причиною відмирання тканин внаслідок кисневого голодування;
- погано закріплений джгут. Кровотеча може відновитися;
- накладення джгута без показань до його використання. Невелике капілярна кровотеча зупиниться і так, за рахунок утворення тромбів.