ГоловнаАрхівКоли відзначається Трійця 2023 році? Дата, коли проходить Троїцька батьківська субота

Православні християни та християни заходіного обряду мають різні дати церковних свят, що пов’язане з використанням Церквою різних календарів – Юліанського та Григоріанського. Тому щороку ми уточуємо, коли настає дата, коли відзначається Трійця 2023 році в православних християн та християн західного обряду (католицизм), Коли Троїцька батьківська поминальна субота?

Коли проходить святкування Святої Трійці в 2023 році?

На п’ятдесятий день після світлого Великодня настає П’ятидесятниця – Свята Трійця. В народі цей день відзначається, як Зелена Неділя.

Згідно церковних канонів, в День Святої Трійці святкується зішестя Святого Духа на апостолів. Ця визначна подія відбулася на 50-й день після Великодня. Тому одна з назв цього свята – П’ятидесятниця.

В той час євреї відзначали своє велике свято П’ятидесятниці на згадку про Синайське законодавство.

Божа Матір і апостоли та інші учні Ісуса Христа знаходилися в одній великій кімнаті в будинку в місті Єрусалимі. О 3 годині дня за єврейським відліком часу (о 9 годині за нашим), у всій будівлі почувся шум з неба, ніби налетів сильний вітер. Цей звук заполонив увесь будинок, де були Божа Матір і послідовники Господа нашого. В цей час на кожного з них опустилися язики полум’я і всі апостоли наповнилися Святим Духом і почали прославляти Бога різними мовами, яких раніше не знали. Так Святий Дух, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів і дав їм здатність і силу проповідувати вчення Ісуса Христа  всім народам. (Діяння 2, 1-11)

Тож, коли відзначаємо Трійцю (Зелену Неділю) у 2023 році?

Історично склалося так, що західні церкви використовували григоріанський календар для розрахунку дати Великодня, а східні православні церкви використовували юліанський календар. Почасти тому дати рідко збігалися. Але не цього разу.

У 2023 році християни східного та західного обряду відзначають День Святої Трійці 4 червня.

Це рідкий випадок, коли дванадесяте свято співпадає у вірян двох обрядів.

Великому світлому дню П’ятидесятниці передує важливий для всіх українців день спомину – Троїцька батьківська поминальна субота. Яка, відповідно, припадає на 3 червня 2023 року.

Батьківські суботи і поминальні дні 2023, дата, текст молитви, тропарі

Зелена неділя: картинки і привітання з днем Святої Трійці

Привітання на Трійцю у прозі і в смс: короткі тексти найкращих побажань

 

Ви не можете копіювати текст