Калина росте в багатьох садибах українців. Вона надзвичайно багата на вітаміни та мікроелементи, які корисні для людського організму. На жаль, калину не люблять за її кислий та гіркуватий присмак. Скільки цукру не додавай, калина залишає свій специфічний смак.

Які корисні речовини містяться у калині

Ягоди калини містять велику кількість вітаміну С та антиоксиданти-флавоноїди прискорюють одужання при інфекціях. Кумарини та вітамін К зменшують кровоточивість, ефірні масла знижують тиску завдяки сечогінним властивостям. Поліненасичені жирні кислоти, які містяться у калині, будуть запобігати відкладенню холестерину, а дубильні речовини знезаражують та заживляють.

Чим корисна калина

  1. Калина – це низькокалорійна ягода, тому її можна вживати при дотриманні дієти.
  2. Калиновий сік використовують при головних болях.
  3. При бронхітах використовують відвар з калини – ягоди змішують з медом та настоюють.
  4. Калину використовують при лікуванні екзем та обробці ран. Для даних цілей підходять не тільки плоди, а й квіти калини та її кора.
  5. загальнооздоровчий збір з калини включає: столова ложка екстракту кори калини, чайна ложка меду, чайна ложка сухого листя меліси і склянка води.
  6. Соком калини протирають шкіру обличчя проти вугрового висипу.