Після нового року городники і садівники починають поступово готуватися до нового сезону. Скоро настає час висівання розсади. Правила посіву та секрети вирощування, пікірування та пересадки рослин допоможуть отримати в подальшому гарний урожай овочів і фруктів. Алгоритм і основні агротехнічні правила допоможуть мати гарний урожай.

При висівання розсади потрібно враховувати і кліматичні умови конкретного регіону, адже температура може коливатися від стійких температурних показників – на півдні, і ще до заморозків – на півночі. Також, багато досвідчених гродників керуються порадами Місячного посівного календаря.

Розсада: фактори, що впливають на строки висівання насіння

Для кожної рослини існують своє стоки висівання насіння на розсаду. Мало того, для однієї рослини ці строки можуть помітно відрізнятися в залежності від регіону країни і від погодних умов в цей рік. Універсальні терміни посадки розсади назвати дуже складно через велику кількість індивідуальних факторів, які це обумовлюють. Щоб посіяти розсаду у найбільш оптимальні строки, потрібно враховувати:

  1. тривалість вегетаційного періоду для конкретної культури;
  2. оптимальний для даної рослини вік розсади при її висадці в грунт;
  3. вимоги рослини до тепла;
  4. умови вирощування (теплиця, парник, відкритий грунт);
  5. бажаний час врожаю;
  6. термін проростання насіння;
  7. кліматичні умови регіону.

Розсада: вегетаційний період

Вегетаційний період це час, який проходить від моменту сходження паростків до повного формування рослини і збору урожаю. Тривалість цього періоду у різних культур різна, і саме ті з них, у яких тривалий вегетаційний період, ми зазвичай вирощуємо через розсаду, щоб встигнути отримати урожай. Також розрізняють тривалість вегетаційного періоду у різних сортів однієї рослини, серед них виділяють: ранньостиглі, середньостиглі і пізньостиглі сорти.

Середньостатистичні дані тривалості вегетаційного періоду:

  • помідори — від 80 до 140 днів;
  • перець солодкий — від 90 до 140 днів;
  • баклажан — від 100 до 150 днів;
  • капуста білокачанна — від 50 (ультраранні) до 190 (пізня) днів.

Діапазон досить великий, тому, наприклад,  томати пізніх сортів потрібно висівати на розсаду уже у лютому, а іноді і у січні, а ранніх сортів – у березні-квітні.

Розсада: оптимальний вік для пересадки

Щоб мати гарний урожай, важливо проводити пікіровку, пересадку розсади у теплицю чи грунт в оптимальний вік паростків. Це допоможе паросткам легше перенести травматичну процедуру пересадки, краще приживитися на новому місці, і менше хворіти. Відповідно, треба таким чином обирати час посіву розсади, щоб на момент пересадку у теплицю або у відкритий грунт, розсада мала оптимальний вік.
Фахівці рекомендують опиратися на вік овочевої розсади для висадки у грунт:

  • томати ранньостиглі — 40-50 днів;
  • томати середньостиглі — 55-60 днів;
  • томати пізньостиглі — 70 днів;
  • перець солодкий — 50-65 днів;
  • баклажан — 45-60 днів.

Потрібно пам’ятати, що наведені цифри — орієнтовні; конкретні значення залежать, в тому числі, від тривалості вегетаційного періоду

Розсада: строки проростання насіння

Важливий фактор, який потрібно враховувати при вирощуванні розсади – строки проростання насіння. А між іншим, в деяких овочевих культур період від посіву до появи сходів може становити 10-15 днів, а це зовсім не мало і суттєво впливає при плануванні подальшої пересадки розсади у теплицю або грунт.

Розсада: обробка насіння

Практично все покупне насіння готове для висівання. Проте замочування насіння прискорює його проростання. Наприклад, обробка насіння іммуноцітофітом або цирконом,крім прискорення проростання, ще може зробити його більш дружним.

Середні показники для обраної культури:

  • томати — 4-6 днів;
  • перець солодкий — 12-15 днів;
  • баклажани — 8-10 днів;
  • капуста білокачанна — 4-5 днів.

Розсада овочів: як перевірити грунт на готовність до висівання

Перед пересадкою розсади у грунт, потрібно впевнитися, що земля вже готова прийняти насіння у своє лоно – настала фізична стиглість. Для цього можна скористатися такою процедурою від досвідчених аграріїв — взяти у руку жменю землі і стиснути в кулаці. Потім впустити грудку з висоти близько 1 метра, а потім оцінити результати:

  • грудка при стисканні землі утворюється, але при падінні не розсипається — грунт ще надто вологий, не поспішайте з посівами і посадками;
  • грудка не утворюється, грунт розсипається в руках — час згаяно, весняна волога з грунту пішла, і перед посівом потрібен полив;
  • грудку утворюється, а при падінні розсипається на частини — грунт досягла ідеального рівня фізичної стиглості, пора сіяти.