УкраКутя буде основною стравою на святковому столі на Святвечір 6 січня. Цю страву готують та вживають напередодні важливого християнського свята Різдва Христового.

Зазвичай кутю готують з зерна пшениці, рідше з рису. Прийнято додавати мак, горіхи та заправляти кутю рідким медом та узваром.

У страву можна додати сухофрукти, ягоди, розпарений мак. Іноді додають мармелад та льодяники, а також спеції за смаком.

Рецепт куті з родзинками і горіхами в духовці

Рецепти куті на Святвечір
Кутя з пшениці у духовці буде смакувати на Святвечір

Інгредієнти

  • пшениця 2 склянки
  • мак 1 склянка
  • цукор 1/2 склянки
  • мед 2 ст.ложки
  • сіль
  • родзинки
  • волоські горіхи

Процес приготування куті з родзинками і горіхами в духовці

  1.  Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип’ятити.
  2.  Відкинути пшеницю на дуршлаг, промити холодною водою.
  3.  Після цього викласти у чавунок, залити водою (на два пальці над рівнем пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
  4. Чавунок потрібно щільно накрити кришкою і поставити у духовку, попередньо розігріту до +160°С. через 30 хвилин потрібно виключити вогонь та залишити чавунок у духовці ще на півтори-дві години, поки вся вода не вбереться.
  5.  Потрібно промити мак та залити його окропом на 2-3 години. Потім потовкти в ступці чи подрібнити в блендері, поки на з’явиться «молочко». Важливо дуже добре розтерти мак, щоб він став м’яким. Далі необхідно додати цукор і перетерти ще раз.
  6. Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати запарені родзинки та подрібнені горіхи.

Рецепт куті з рису

Рецепти куті на Святвечір
Багатьом людям буде до вподоби кутя з рису на Святвечір

Інгредієнти

  • рис 1 склянка
  • мак 1/2 склянки
  • чищені волоські горіхи 1 склянка
  • родзинки 1/2 склянки
  • мед

Процес приготування куті з рису

  1.  Рис відварити до готовності та остудити.
  2. Мак промити, залити окропом і дати прохолонути. Потім потрібно воду злити, мак ретельно перетерти в ступці поки не з’явиться «молочко». Можна пропустити мак через м’ясорубку чи перебити у блендері. Але в ступці вийде найкраща консистенція.
  3. Родзинки промити та залити на декілька годин гарячою водою. Воду злити, родзинки просушити.
  4. Горіхи почистити, трошки обжарити на сухій пательні і покришити (не дуже дрібно, можна порізати).
  5. Готовий рис викласти в миску, туди додати розтертий мак, родзинки та горіхи. Все добре вимішати. В кінці можна додати мед чи узвар.

Смачного!