Морква – це один з найулюбленіший овоч, який входять у склад практично всіх страв на столі українців. Тому важливо знати, як виростити гарний урожай моркви. В цьому допоможе посівний календар для моркви з вказаними сприятливими днями по фазах Місяця, поради агрономів та досвідчених городників.

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай: правила посадки

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай
Гарний врожай смачної моркви можна отримати, слідуючи правилам

Щоб наша морква виросла рівненькою і гарною, потрібно виконувати прості правила. Морква дуже вибаглива культура, тому врахуйте поради перед тим, як висаджувати цю рослину.

  1. Земля під посадку моркви повинна бути родючою, чистою від бур’яну та камінчиків, добре спушеною.
  2. Моркву потрібно садити в добре освітленому місці,бо ця культура не виносить тінь. Морква стійка до посухи і добре переносить заморозки.
  3. Морква, як і багато інших рослин, не любить рости на одному й тому самому місці, тому потрібно притримуватися правил сівозміну.

Дуже добре буде садити моркву в землю, де до цього росли:

  • томати;
  • огірки;
  • капуста;
  • картопля.

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай: терміни висівання моркви

Зазвичай, моркву саджають декілька разів за сезон, в залежності для чого планується її вирощувати.

  • ранній посів моркви: морква сіємо з середини квітня або на початку травня;
  • літній посів:  з середини травня до початку червня. Морква з цього посіву, закладають на зимове зберігання.
  • озимий посів — з середини жовтня по листопад включно, забезпечить урожаєм, якого повинно вистачити до нового врожаю.

Сприятливі дня для висівання моркви згідно Місячного календаря у квітні та травні 2019 року:

Квітень — 24, 25, 30

Травень — 1, 21, 23, 27, 28

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай: як правильно висівати моркву

Щоб отримати гарний врожай, окрім сприятливих днів, потрібно виконувати прості агротехнічні правила. Перед висіванням моркви, потрібно на спушеній землі провести борозенки і добре їх полити.

Глибина не повинна бути завеликою, приблизно 2-3 см, інакше насіння моркви не проросте. Між борозенками повинна бути відстань не менше, ніж 14 см, а між насінинами моркви – як мінімум 1,5 см.

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай: догляд за грядками з морквою

Морква потребує уваги та праці для отримання гарного врожаю. Щоб морква була смачною і якісною, потрібно регулярно обробляти землю. Перша прополка проводиться ще до проростання насіння. Бур’ян, який міг вирости раніше, ніж морква, потрібно виполоти. Також, землю, на якій росте морква, потрібно постійно розпушувати, щоб насичувати її киснем. Також, завдяки постійному розпушуванню, морква буде рости рівненькою.

Для гарного зростання моркви, посівний календар рекомендує проріджувати сходи. Це потрібно робити тоді, коли на рослині з’являються листочки.

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай
Моркву потрібно проріджувати, щоб отримати гарний урожай

Перше проріджування робиться, коли буде 1-2 листочки, друге – приблизно через 2 тижні.

Проріджування краще всього проводити ближче до вечора, коли сонце вже не таке гаряче. Після проріджування, розпушуємо землю і поливаємо моркву.

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай: полив та внесення добрив

Щоб коренеплід виріс рівним і соковитим, його потрібно добре поливати. Так, морква стійка для посухи, але при інтенсивному поливі, вона буде мати кращі смакові якості. При відсутності поливу, особливо в теплих регіонах, морква може вирости дрібною і гіркуватою.

За весь період зростання, моркву бажано 2-3 рази підживлювати мінеральними добривами.

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай: збір урожаю та його зберігання

Посівний календар для моркви, як виростити гарний урожай
Як правильно зберігати моркву

Прибирати моркву на городі потрібно у сухий сонячний день. Коренеплід потрібно обережно висмикувати або викопувати, при цьому бадилля потрібно охайно обрізати. Сортування моркви: та, яка здорова — пересипають піском. Зберігати її потрібно при температурі від нуля до плюс одного градуса. При зберіганні коренеплід не втрачає корисних якостей. Ту моркву, яка не відповідає вимогам зберігання, можна переробити на сік чи пюре та використовувати у приготування страв.