Весняна обрізка дерев сприяє правильному й рівномірному розподілу поживних речовин по всьому дереву. Правила і рекомендації щодо проведення обрізки, допоможуть садоводам почистити дерева та підготувати їх до літнього сезону.

Обрізка дерев: правила і рекомендації коли краще проводити восени чи навесні

Неправильна чи несвоєчасна обрізка ускладнює отримання хорошого врожаю. Для досягнення хорошого результату, необхідно досконально вивчити всі тонкощі і вимоги до цієї найважливішої процедурі, рекомендованої провідними садівниками і перевіреної на практиці не один десяток років.

Існує два варіанти обрізки: восени і навесні. Досвідчені садоводи вважають, що весняна обрізка дерев більш раціональна. Так як, навесні можна побачити всі проблеми на деревах, що проявилися за зимовий період. Це можуть бути засохлі, зламані гілки, уражені морозом частини дерева й інші механічні пошкодження. Все це буде заважати росту і розвитку рослини, їх потрібно видалити.

Оптимальний час для проведення обрізки, кінець лютого — початок березня, коли мине ризик повернення стійких морозів.

Потрібно орієнтуватися на погодні умови у Вашому регіоні – щоб вже не було загрози сильних холодів, але дерева ще не почали активно пробуджуватися.

Обрізка дерев: правила і рекомендації для плодових дерев

Обрізування плодових дерев проводять на початку весни за температури не нижче +10°С, а його закінчення — до початку розпускання бруньок

Першими потрібно обрізати зерняткові дерева, а потім кісточкові.

Метою весняного обрізання дерев є проріджування крони, зріз хворих і засохлих гілок для поліпшення циркуляції повітря і підвищення освітленості рослини з усіх боків. Загущені крони дерев не тільки виглядають не доглянуто, але і сприяють зниженню зростання, розвитку хвороб і погіршення плодоношення.

Обрізка дерев: правила і рекомендації
Червоний колір вказує на зайві гілки, які загущують крону дерева

На малюнку червоним кольором показані гілки, які згущують крону, їх потрібно прибрати.

Обрізка дерев: правила і рекомендації щодо способу обрізки

Весняне обрізання дерев проводиться двома основними способами: вирізка на кільце (прорідження) і зрізання під гострим кутом.

Вирізка на кільце (прорідження)

Цей спосіб застосовується при наявності гілок, які ростуть у неправильному напрямку. Вони не тільки заважають зростанню дерева, відбираючи поживні речовини, але й просто безкорисні і не потрібні для рослини.

Цей спосіб дуже простий для виконання.

У кожної гілки, в підставі, є наріст у формі кільця — це і є місце зрізу. Обрізку проводять по його зовнішньому краю. Допускається відступ на 3-5 мм, якщо немає можливості зрізати точно по контуру (коли заважають інші гілки). Обрізку потрібно робити по зовнішньому колу. Допустимий відступ 3-5 мм, якщо у Вас немає можливості провести його точно по контуру(заважають інші гілки).

Обрізка дерев: правила і рекомендації
Вирізка на кільце (зліва) і видалення гілки з гострим кутом (праворуч).

На малюнку показано два основні способи весняного обрізання: вирізка на кільце (зліва) і видалення гілки з гострим кутом (праворуч).

Зрізання під гострим кутом

Гілка, яка росте під кутом, не буде мати напливу. Тому місце обрізки треба обирати інакше. Для цього умовно проведіть дві лінії.

Першу — вздовж стовбура дерева, другу перпендикулярно гілці, яку потрібно видалити. Спиляти гілку потрібно  по уявної лінії, яка розділяє умовний кут навпіл.

Зріз на бруньку (укорочення) — дозволяє змінити напрямок росту гілки в необхідну сторону. Цей метод можна застосовувати тільки для гілок минулого року. Потрібно вибрати бруньку, що росте у правильному напрямку, інші видалити.

Обрізка дерев: правила і рекомендації
Спосіб укорочення (зрізання на бруньку)

Зріз робиться під нахилом. Починатися зріз повинен біля підстави бруньки, яку залишають. Тобто, у зростаючої гілки в потрібну сторону і закінчуватися він повинен на 2-3 мм вище обраної бруньки. Не можна залишати пеньок після зрізання гілки.

Обрізка дерев: правила і рекомендації щодо інвентарю

Обрізка дерев: правила і рекомендації
Садові інструменти для проведення обрізання дерев і кущів

Обрізування гілок дерева проводять секатором, садовою пилочкою, садовим ножем, верховим секатором.

Секатор застосовують для вкорочування і вирізування гілок завтовшки 15-20 мм. Лезо секатора для обрізування має бути гострим.

Садовий ніж використовують під час обрізування гілок діаметром 10-15 мм або для зачищення ран після порізів, садові пилки — для вирізування гілок, товщих за 20 мм.