Триває самий суворий Великодній піст 2020 і вже настає п’ята седмиця. Правила харчування на кожен день тижня з 30 березня по 5 квітня допоможуть заздалегідь підготувати необхідні продукти. Священнослужителі закликають своїх вірян слідувати правилам посту, але при цьому і притримуватися правила карантину, які запроваджені в Україні. І саме головне – молитися щиро за очищення від гріхів і намагатися бути справжнім християнином.

Великодній піст 2020: п’ята седмиця, правила харчування на кожен день з 30 березня по 1 квітня

Понеділок, 30 березня

Традиційно по понеділкам постуючи притримуються сухоїдіння. Більш жорсткий варіант посту, коли можна вживати тільки воду і хліб. Для мирян, який постують, дозволено вживати сирі свіжі овочі і фрукти.

Вівторок, 31 березня

В останній день березня дозволяється їсти гарячі страви. Проте додавати олію чи інші жири не можна.

Середа, 1 квітня

У середу повторюється правило харчування понеділка, а саме: відмова від страв з термічною обробкою. Можна вживати салати з овочів і фруктів. Хто тримається варіанту посту, наближеного до монастирського, можна вживати тільки воду і хліб.

Великодній піст 2020: п’ята седмиця, правила харчування на кожен день з 2 по 5 квітня

Четвер, 2 квітня

У цей день дозволяється приготування страв, але без додавання олії. Це можуть бути каші, запечені овочі. Можна запекти яблуко для десерту.

П’ятниця, 3 квітня

День сухоїдіння. Можна їсти сирі фрукти, овочі. Також можна їсти сухарі.

Субота, 4 квітня

У цей вихідний день режим харчування полегшено, бо можна їсти гарячі страви. Більш того, дозволено готувати і додавати олію. Наприклад, відварити картоплю, присолити і їсти, вмочуючи у запашну соняшникову олію.

Неділя, 5 квітня

Після служби або після домашньої молитви у неділю дозволено пригубити червоне вино. Свій стіл можна урізноманітнити, завдяки гарячим стравам, до яких можна додавати олію.

Великодній піст 2020: п’ята седмиця, рецепти пісних страв

Знаючи в який день, якому типу харчування треба слідувати, можна вибрати підходящі страви. Рецепти деяких пісних страв допоможуть визначитися зі своїм меню.

Запечений короп з яблуками і тархуном та закуска по-селянськи

Пісний салат з буряку і рецепт пісних тостів з начинкою

Тушкована риба з овочами

Пісні котлети з квасолі

Мус з заморожених ягід

Смузі з заморожених ягід (пісний варіант готується на воді)