Приготування страв — щоденна праця багатьох господинь. Іноді, під час приготування, стауються побутові травми. Часто вони легкі, але іноді –вони можуть нести в собі загрозу здоров’ю людини. Що робити, якщо сильно порізалися на кухні під час приготування і які помилки не можна допускати, розповіли фахівці.

Що робити, якщо Ви сильно порізалися на кухні

Під час приготування іноді можна порізатися. Ось що потрібно робити у такій ситуації:

  1. Зазвичай достатньо прикласти чисту серветку і сильно притиснути до місця порізу. Кров зупиниться досить швидко, якщо немає захворювань, пов’язаних з порушенням її коагуляції (згортанням). Щоб прискорити процес, можна прикласти лід.
  2. Якщо спостерігається сильне венозна кровотеча (повільно випливає темна кров), необхідно накласти джгут нижче рівня ушкодження. Наприклад, якщо перерізана ліктьова вена, джгут накладають на передпліччя.
  3. Іноді можна обійтися без джгута. Кровотеча зупиняється при максимальному згинанні руки в ліктьовому суглобі і її фіксації до плеча.
  4. У разі, якщо кров тече поштовхами і має яскраво-червоний колір – це артеріальна кровотеча. Судину можна перетиснути пальцем, якщо Ви зумієте її знайти, а потім потрібно накласти джгут вище рівня ураження.
  5. Після накладення джгута слід відправитися в лікарню. Обов’язково потрібно записати час, коли Ви його наклали.

Які помилки не можна допускати, коли порізалися на кухні

Можливі помилки:

  • накладення джгута на голе тіло призводить до пошкодження шкіри, тому варто підкладати тоненьку чисту серветку;
  • занадто сильне затягування джгута. Може призвести до травми м’яких тканин;
  • занадто тривале користування джгута (більше двох годин) стає причиною відмирання тканин внаслідок кисневого голодування;
  • погано закріплений джгут. Кровотеча може відновитися;
  • накладення джгута без показань до його використання. Невелике капілярна кровотеча зупиниться і так, за рахунок утворення тромбів.