В спеку у багатьох людей знижується апетит, бо зменшуються потреби у «паливі» для організму. Але бувають випадки, що хочеться їсти, незважаючи на високу температуру повітря. Психологи вважають, що підвищений апетит у спеку, провокує емоційний стан людини. Що робити в такій ситуації, дали поради дієтологи.

Головна порада фахівців – нормалізувати свій психо-емоційний стан і коригувати режим харчування таким чином, щоб організм не потребував додаткової енергії, а також додавати в раціон продукти, що впливають на почуття щастя.

Дієтологи рекомендують керуватися правилом — правильно снідати, а не просто пити каву з бутербродом чи з солодощами. Сніданок повинен бути повноцінним, включати вуглеводи і білки, щоб в організму довгий час залишалось відчуття ситості. Можна додати до сніданку фрукти і ягоди, які піднімуть настрій. Також буде корисно вживати під час сніданку смузі чи свіжовичавлені соки.

Психологи і дієтологи свідчать, що, коли хочеться солодкого – це сигнал організму про виснаження сил і емоційну нестабільність. Солодощі – джерело триптофану, який стимулює утворення гормону щастя — серотоніну. Підвищення його рівня також провокують і позитивні емоції — прогулянки, заняття спортом, перегляд фільмів та читання книг.

Продукти, що містять триптофан

Для створення серотоніну, організм потребує амінокислоти, особливо триптофан. Цієї амінокислоти досить багато у білкових продуктах, таких як:

  • філе птиці;
  • м’ясо;
  • молоко;
  • гриби;
  • кисломолочні продукти;
  • сушені фініки;
  • горіхи;
  • риба;
  • вівсянка;
  • банани;
  • кунжут.

Триптофан, що міститься у рослинних продуктах, засвоюється організмом значно гірше. Але їх також потрібно вживати, буде корисно їсти: хурму, сир, рукколу, авокадо, полуницю, томати.

І, безумовно, потрібно вживати 3-4 квадратики гіркого шоколаду щодня, адже какао-боби також містять багато амінокислот.